Magyar színészt is díjaztak a 14. Gopo-gálán


A járvány miatt későbbi dátumon, tegnap este és ezúttal szabadtéri rendezvény formájában átadták a legfontosabb román filmdíjakat. A Gopo-szobrocskák jelentős része A hegyek szigete (La Gomera) alkotóihoz került, Téglás István lett a legjobb férfi mellékszereplő.

Nagyot tarolt Corneliu Porumboiu tegnap esti Gopo-gálán: a La Gomerával elnyerte a legjobb film, forgatókönyv és rendezés díjait. A film operatőrét (Tudor Mircea), vágóját (Roxana Szel), hangmestereit (Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp, Christian Holm), díszlettervezőjét (Simona Pădurețu) is kitüntették. A mellékszereplői kategóriák díjai ugyanide vándoroltak: Téglás Istvánt és Rodica Lazărt is díjazták, s a film elnyerte a Román Operatőrök Társaságának a különdíját is.

A legjobb férfi főszereplő az Arest Iulian Postelnicuja, a legjobb női főszereplő pedig a Monștri főszerepét alakító Judith State lett.

A legjobb zeneszerző díját Pablo Pico vihette haza, aki az Anca Damian rendezte L’extraordinaire voyage de Marona című egészestés animációt jegyzi.

A Gopo-díjak szavazói Alexis Cahill történelmi drámája, a Maria, regina României (Mária, Románia királynője) jelmezeit, sminkjeit és frizurakölteményeit ítélték a kategóriájuk legjobbjának.

A legjobb elsőfilm díját Adina Pintilie Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) című drámája, a legjobb dokumentumfilm díját a Distanța dintre mine și mine (r. Dana Bunescu, Mona Nicoară), a legjobb fikciós rövidfilmnek járót a Havana, CUBA (r. Andrei Huțuleac), a legjobb rövid dokumentumfilmét pedig El iubește ochi mei (r. Enxhi Rista) érdemelte ki. (A Gopo-ra jelölt rövidfilmekről itt írtunk.)

A tegnap esti ünnepségen a fiatal színésztehetségek közül a Heidi (r. Cătălin Mitulescu) címszerepét alakító Cătălina Mihait tüntették ki, az elmúlt év legjobb európai filmjei közül Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsősége (Dolor y Gloria) kapott díjat, elkapkodva ezzel a szobrocskát Nemes Jeles László Napszálltája, Kirill Szerebrennikov Letója, Jorgosz Lanthimosz A kedvence és a Lars von Trier-féle A ház, amit Jack épített elől.

 Kapcsolódó