Magyar tévésorozatok alkotói árulnak el kulisszatitkokat a 19. Filmtettfeszten


A kis képernyő varázsa címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a magyar tévésorozatokról a 19. Filmtettfeszt. A meghívottak olyan alkotók, akik forgatókönyvíróként vagy rendezőként a tévés és a mozifilmes műfajban is a legelismertebbek közé tartoznak.

Nem ciki már bevallani, hogy szeretjük a tévésorozatokat. Míg a rendszerváltás után a tévécsatornákat elárasztó sorozatok többnyire kétes színvonalú, szirupos szappanoperák voltak, ez a helyzet az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott, amire csak rátett egy lapáttal a streaming mint új tévénézési szokás megjelenése. Színvonalas amerikai sorozatok születnek változatos műfajpalettán, világsztárok vállalnak bennük szerepet, mozirendezőként elismert filmesek vallanak izgatottan arról, hogy elvállaltak egy-egy tévésorozat-felkérést.

Nincs ez másként Magyarországon sem. Hogyan gyűrűztek be és miben állnak ezek a változások a magyar filmes porondon? Hogyan kell filmet írni, és hogyan sorozatot? Helyzetképet nyújt és kulisszatitkokat árul el Ujj Mészáros Károly rendező (Alvilág) és Hegedűs Bálint forgatókönyvíró (Rendőrsztori, Született lúzer, Hacktion). A beszélgetést Németh Előd filmkritikus, újságíró moderálja.

A kerekasztal-beszélgetés helyszíne a kolozsvári Planetárium (Bolyai utca 4. szám), a kezdés időpontja október 3., csütörtök este fél hat.

A 19. Filmtettfeszt október 2. és 6. között zajlik Kolozsváron, de további 14 helyszínen is megszervezik. A teljes program ide kattintva böngészhető.Kapcsolódó