Magyar zsidókat mentő svéd diplomatáról készül tévésorozat


Raoul címmel készül második világháborús tévésorozat az SF Stúdióban; hőse Raul Wallenberg svéd diplomata, aki több ezer zsidó életét mentette meg a második világháború idején.

A hat részes széria alapjául Ingrid Carlberg August-díjjal kitüntetett életrajzi regénye (Raoul Wallenberg: The Biography) szolgál, alkotói és forgatókönyvírói Jesper Harrie (Bonus Family), Måns Herngren (Solsidan, Bonus Family) és Carl-Johan Vallgren. A kosztümös filmdráma forgatása 2022-ben kezdődik, „rendezői székébe” pedig Herngren ül.

A történet szerint a jómódú és befolyásos svéd családban született Wallenberget sosem fogadta be a család üzleti birodalma. Gondtalan és szociálisan érzékeny ember volt, akiről 1944 folyamán kiderült, hogy rendkívül bátor is: ekkor kapta küldetésként zsidókat védelmezni és kimenteni a nácik által megszállt Magyarországról. Néhány hónap alatt több ezer életet sikerült megmentenie szokatlan módszerei segítségével. Remélte, hogy ha sikerrel jár, mégis elhelyezkedhet a Wallenberg-birodalomban, ám a háború végén szovjet fogságba esett és nyoma veszett.

A tévésorozat Creative Europe MEDIA-támogatással készül, a bemutató időpontjáról egyelőre nincs hír.

(Variety)Kapcsolódó