Május végéig lehet még nevezni a Bujtor István Filmfesztiválra


A Balázs Béla-díjas alkotó életművére fókuszáló, augusztusi filmfesztiválra már 32 alkotást neveztek. A kategóriák győztesei egymillió forinton osztozhatnak.

A benevezett alkotások között van a koronavírus-járványra reflektáló munka, 96 perces nagyjátékfilm, Bud Spencer és Terence Hill alakját megidéző animációs alkotás és olyan film is, amelyben az alkotók klippszerűen dolgoznak fel egy társadalmi történetet – mondta el az M1 tévécsatorna ma reggeli műsorában a fesztivál igazgatója, Lutter Imre producer, előadóművész.

A fesztivált a tervek szerint augusztus 17. és 20. között szervezik meg Balatonszemesen. A versenyprogramba amatőr, pályakezdő és profi művészek munkáit egyaránt várják május 31-i nevezési határidővel. Tavaly január 1-je után elkészült vagy korábbi, de még be nem mutatott fikciós rövid- és egészestés játékfilmekkel, dokumentum- és ismeretterjesztő filmekkel, animációs alkotásokkal, versfilmekkel és a járvány veszélyeire tekintettel otthoni körülmények között, mobiltelefonnal forgatott filmmel is lehet jelentkezni.

A fesztiválon a fő program, a versenyfilmek vetítése, a pódiumbeszélgetések és az Ötvös Csöpi-filmek hagyományos vetítése mellett számos zenei, gasztro- és családi esemény várja a lágotatókat.

A fesztivál fővédnöke Bujtor Judit, Bujtor István özvegye, a zsűri elnöke Janisch Attila érdemes művész, Balázs Béla-díjas filmrendező.

Az egyes műfaji kategóriák nyertesei egymillió forintos megosztott díjazásban részesülnek, és elnyerik a Bujtor István-díjat, Árvay Zolta képzőművész alkotását, amely Bujtor István hajójának, a Tamangónak kicsinyített, aranyozott mása.

A verseny nevezési feltételei és a jelentkezési lap a www.vers.hu/bujtorfilmfesztival oldalon található.

(MTI)
Kapcsolódó