Már a Disney is kivonulna Georgia államból a szigorú abortusztörvény miatt


Az amerikai Georgia állam nagy vihart kavart abortusztörvénye miatt „nehéz lesz folytatni” a Disney-filmek forgatásait az állam területén - idézte a BBC hírportálja a stúdió vezérigazgatóját.

„Sokan, akik a produkcióinkon dolgoznak, nem akarnak az államban forgatni. Figyelembe kell vennünk az igényeiket” – mondta Bob Iger. A jelentős adókedvezmények sok nagy produkciót vonzanak Georgiába, itt forgatták többek között a Fekete Párduc (Black Panther) és a Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame) című kasszasikereket.

Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp májusban írta alá az úgynevezett „szívdobbanástörvényt”, mely csak abban az esetben teszi lehetővé a terhesség hatodik hete után a megszakítást, ha az anya élete veszélyben van. A törvény várhatóan január elsején lép életbe, ha addig bírósági döntések nem állják útját.

A georgiai törvény óriási felháborodást keltett Hollywoodban. A Netflix streamingszolgáltató azt közölte, „újragondolja” az államba tervezett munkákat.

Filmsztárok, köztük Amy Schumer, Ben Stiller, Christina Applegate és Alec Baldwin levelet írtak a kormányzónak, amelyben tudatták vele, hogy „megtesznek mindent, ami hatalmukban áll, hogy a filmes munkákat olyan államokba vigyék, amelyek biztonságosabbak a nők számára”.

Kristen Wiig színésznő, író, producer a CNN-nek megerősítette, új filmje forgatását más államba helyezték át. Az Amazon új produkciója, a The Power számára pedig már nem keresnek Georgiában helyszíneket.

Jason Bateman filmszínész, két Georgiában forgatott sorozat, az Ozark és a The Outsider sztárja a The Hollywood Reporternek azt mondta: „nem fogok Georgiában vagy bármely olyan más államban dolgozni, amely ilyen szégyenletesen csorbítja a nők jogait”.

„Most nagyon gondosan megvizsgáljuk a helyzetet. Nem látom, miért lenne célszerű folytatnunk az itteni munkákat” – mondta Bob Iger.
A Disney kivonulása nagy csapást mérne Georgiára, ahol több mint 90 ezren dolgoznak a filmes és tévés produkciókon, melyeket az akár 30 százalékot is elérő adókedvezmény vonzott az államba.

(MTI)


Címkék

Kapcsolódó