Már az utómunka zajlik a 17. Filmtett Workshopon


Negyedik alkalommal költözött Nyárádszereda közelébe, Marosvásárhelytől mintegy félórányira a Filmtett Workshop, a filmkészítés folyamatával ismerkedő, kárpát-medencei fiatalokat vendégül látó alkotótábor. Csütörtökön mutatják be az elkészült alkotásokat.

A tábor hétfőn, július 30-án kezdődött, és a hétvégén már le is zajlottak a forgatások, jelenleg az utómunkáé a főszerep, közölték a szervezők.

A képzés csoportos szerkezetű: fiatal forgatókönyvíró-rendezők, rendezőasszisztensek, operatőrök és segédoperatőrök, vágók, hangmérnökök, gyártásvezetők, animációs filmkészítők, valamint színészek szárnypróbálgatásai zajlanak itt. Mentoraik és segítőik nemzetközi hírű filmesek: a rendezőcsoport vezetője idén Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál, Fehér tenyér, Biblioteque Pascal), felesége Török-Illyés Orsolya (Ernelláék Farkaséknál) a színészcsoportot vezeti. A rendezőasszisztensek irányítója Páll Zsolt (Szabadesés), az operatőröké Marosi Gábor (Aranyélet, Couch Surf) és Bántó Csaba (Ernelláék Farkaséknál), a vágóké Czakó Judit (Final Cut, Liza a rókatündér), a hangmestereké Várhegyi Rudolf (Brazilok, Lajkó – cigány az űrben) és Székely Tamás (Saul fia, Testről és lélekről, Egy nap). Az animációs csoportot Bertóti Attila (Ariadné fonala, Mese) és Vezsenyi Tamás animációs oktató vezeti. A mentorok teljes listája itt elérhető.

kép neve, mert hasznos a keresőnek

A tábor közvetlen célja hogy a csütörtöki, augusztus 9-i, esti, nyilvános vetítésre elkészüljön négy kisjátékfilm és nyolc animációs rövidfilm, ugyanakkor fontos, hogy ez a képzés kiegészítheti az egyetemi oktatást: olyan filmes szakmákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyeket Romániában nem tanítanak (szkriptes, hangmester, gyártásvezető stb.), az intenzív tíz nap alatt pedig a résztvevők gyakran szőnek hosszútávú barátságot és alkotói kapcsolatot egymással, illetve a csoportvezetőikkel.

kép neve, mert hasznos a keresőnek

Idén a műhelynek több meghívott előadója is van: augusztus 8-án dr. Takó Sándor a Médiatanács rövidfilmes és animációs pályázati lehetőségeiről tart előadást, Maruszki Balázs pedig a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programját ismerteti. Augusztus 9-én 10 órától dr. Takó Sándor gyakoribb filmjogi kérdéseket ismertet.

A most készülő filmeket október elején láthatja az erdélyi nagyközönség, bemutatójuk a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén lesz.Kapcsolódó