Maria Ploae színésznő lesz a TIFF idei életműdíjasa


Több mint négy évtizeden átívelő karrier, több mint 40 nagyjátékfilmes szerep: Maria Ploae színésznő veszi át a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját augusztus 8-án, a fesztivál főtéri zárógáláján. A zsűrinek két magyar tagja is van idén.

Maria Ploae 1951-ben született Bákó megyében, 1975-ben végzett a bukaresti Színház- és Filmművészeti Intézetben. Első szerepét egyetemistaként kapta, Sergiu Nicolaescu figyelt fel a tehetségére: a Vádol a felügyelő (Un comisar acuză, 1974) egy szerepét osztotta rá (a film főszerepeit olyan legendás román színészek alakították, mint Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Ion Besoiu és Jean Constantin). Ugyanebben az évben a Nyestfiak (Frații Jderi) című regényadaptációban is játszott, majd a Hárman a világ végén (Toamna bobocilor) című vígjáték következett. Aki a 80-as években volt gyerek, emlékezhet rá a Dumbrava minunată (1980) vagy a Promisiuni (1985) című filmből, később Mircea Veroiu-filmekben (Dincolo de pod, Mânia) bukkant fel. 

Nicolae Mărgineanu az élete párja és alkotótársa lett, ő pedig a rendező múzsája: több filmet is csináltak együtt (Un bulgăre de humă, 1989, Ștefan Luchian, 1981, Undeva în Est, 1991, Faimosul Paparazzo, 1999, Binecuvântată fii, închisoare, 2002, Logodnicii din America, 2007).

Mărgineanu rendezte a Cardinalul (2019) című filmet is, amit a fesztivál is levetít a színésznő és rendezője jelenlétében, augusztus 7-én. Maria Ploae Lucia Chioș Contraindicații című rövidfilmjében is játszik – a cannes-i Cinéfondationban bemutatott alkotást is 7-én lehet majd megnézni a TIFF-en.

A fesztivál ma közzétette az idei zsűri névsorát is. A központi versenyprogram ítészei lesznek: Ada Solomon producer, Adina Pintilie rendező, Philip O’Ceallaigh író, Székely Csaba dramaturg és Hatházi András színművész. Idén kivételesen távolsági zsűrizés nyomán adják át a FIPRESCI díját: a Nemzetközi Újságírószövetség részéről a francia Jean-Max Mejean, a macedón Marina Kostova és a német Jennifer Zylka dönt a Román Film Napjai díjainak sorsáról.Kapcsolódó