Marian Crișan szülővárosában, Nagyszalontán forgatja negyedik mozifilmjét


Az Arany Pálma-díjas Marian Crișan október elején kezdte el negyedik nagyjátékfilmjének forgatását a Bihar megyei Nagyszalontán. A John F. Kennedy híres berlini beszédére utaló Berliner „enyhén keserű” vígjáték lesz a politikáról, korrupcióról, erkölcsi értékekről.

A Berliner forgatókönyvét Marian Crișan és Gabriel Andronache írták, a történet központjában egy kisvárosi traktorista és egy kampányoló fővárosi politikus szokatlan barátsága áll. A politikus Kennedy híres példáját szeretné az erdélyi kisvárosban alkalmazni, de ezzel csak nevetségessé válik.

Marian Crișan és Gabriel Andronache az 2006-os Amatorul című rövidfilmen is együtt dolgoztak. A rendező 2008-ban Arany Pálmát nyert Cannes-ban Megatron című rövidfilmjéért, 2010-ben pedig a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének különdíját kapta meg Morgen című első mozifilmjéért. A Morgent egyébként szintén szülővárosában, Nagyszalontán forgatta.

A Berliner szereposztásának tagja többek között Ion Sapdaru , Ovidiu Crișan, Sorin Cociș és Maria Junghietu. Az operatőr Oleg Mutu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri). A gyártó Marian Crișan cége, a Rova, a Román Országos Filmközpont (CNC), a nagyszalontai önkormányzat és helyi vállalkozók támogatásával.

(Cinemagia/Film New Europe)Kapcsolódó