Matt Dillonnal helyettesítették Cristi Puiut a velencei zsűriben


A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Cate Blanchette vezette központi zsűrijébe még júliusban került be Cristi Puiu román filmrendező, a Malmkrog rendezőjét azonban most „váratlan nehézségekre” hivatkozva lecserélték.

Ennél pontosabb magyarázatot nem adott a fesztivál közleménye: „A velencei filmfesztivál köszöni Cristi Puiunak, hogy igent mondott a felkérésre, és az általa tanúsított érzékenységért, amivel megpróbált eleget is tenni annak akkor is, amikor váratlan nehézségek is adódtak.” Az amerikai színész tehát csatlakozik az osztrák filmrendező-forgatókönyvíró Veronika Franz, az angol rendező Joanna Hogg, az olasz forgatókönyvíró Nicola Lagioia, a német rendező Christian Petzol és a Lucivine Sagnier francia színésznő alkotta Biennale-zsűrihez.

Cristi Puiu a Malkrog kolozsvári, TIFF-es vetítésén embertelennek nevezte a hosszú filmek alatti maszkviselést, de ez a lassan szokássá váló biztonsági előírás Velencében sem változik: a maszk viselete kötelező lesz a szeptember 2. és 12. között megrendezett fesztiválon, az Európán kívülről érkező vendégektől pedig negatív koronavírusteszt-eredmény felmutatását kérik.

 

 Kapcsolódó