Média- és filmoktatásról tartanak konferenciát a TIFF-en


A kolozsvári 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál lesz a házigazdája a román Nemzeti Média- és Mozgóképoktatás Konferenciának (Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică), amit július 26–27-én szerveznek meg a Platinia hotelben.

A konferenciát a Román Filmpromóciós Egyesület (Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, APFR) szervezi a TIFF oktatási programján (EducaTIFF) belül, partnerségben az European Film Factory nevű oktatási platformmal. A konferencia az iskolai opcionális médiaoktatás hasznosságával, de a mozgókép általi oktatás kihívásaival is foglalkozik. A rendezvény üzenete és kiindulópontja: a romániai gyerekeknek audiovizuális oktatásra van szüksége. A konferenciát Ștefan Teișanu, a kolozsvári kulturális központ igazgatója moderálja, a meghívottak közöt pedig ott lesz Laurence Auert, Franciaország romániai nagykövete és az oktatási minisztérium államtitkára, Radu Székely is.

A konferencia főpartnere, az European Film Factory legfontosabb tevékenysége, hogy oktatók és különböző korú diákok számára tesz elérhetővé különböző oktatási anyagokat. Az europeanfilmfactory.eu platform 39 országból elérhető, és több mint 4500 felhasználóval büszkélkedik mintegy 2000 európai iskolával együttműködve. A TIFF-es konferencián a potenciális páneurópai impakttal rendelkező témákra és könnyen adaptálható audiovizuális oktatási modellekre fog fókuszálni.

A fesztivál EducaTIFF programjában egyébként a kisebbek kilenc, külön nekik kiválogatott filmnek – köztük pl. a Wolfwalkers című, többszörösen díjazott, ír animációnak – örülhetnek. A TIFF oktatási programja ugyanakkor új, kimondottan tanulók és oktatók számára létrehozott műhelyeket is magába foglal, ilyen a bullying-ellenes workshop, amelynek 14–18 éves résztvevői egy német pszichoterapeuta segítségével (angol nyelven) tanulhatják meg el/kikerülni az ilyenfajta viselkedést. A kisebbeknek pedig stop-motion animációs műhelyt szerveznek július 29-én és 30-án a Történelmi Múzeumban, illetve a Bánffy-palotában Agata Tabacu animátor vezetésével.

Az EducaTIFF programról bővebben ide kattintva lehet elolvasni (románul), a konferenciáról pedig ide kattintva lehet többet megtudni.Kapcsolódó