Még két hétig lehet nevezni a Blue Danube Filmfesztiválra


A november végén, egyidőben Bécsben, Budapesten és online zajló rövidfilm-fesztiválra idén először egyperces filmeket is várnak.

2020. október 12-éig lehet nevezni a negyedik kiadásához érkezett Blue Danube független, nemzetközi filmfesztivál rövidfilmes versenyébe: a szervezők short, super short, animáció, dokumentumfilm, kísérleti film és egyperces kategóriákban várják az alkotásokat. 

A közönség november 20. és 29. között nézheti meg majd a filmeket a www.bluedanubefilmfestival.com oldalon, egy mozijegy áráért. Ezen kívül a nyertes alkotásokat a bécsi Collegium Hungaricumban és a budapesti Art+Cinema moziban is levetítik.

„Az online hozzáférés miatt a Corona-helyzet a fesztivál megrendezését nem befolyásolja. A rendezők az AR-technológiát is bevetik, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Elsőként a világon a filmek egy része a kiterjesztett valóság (AR) segítségével, megfelelő mobilalkalmazással forint és euró bankjegyeken is nézhetők lesznek. […] Idén először egyperces filmekkel is lehet nevezni. Ezek a fesztivál ideje alatt egy ingyenes augmented reality alkalmazás segítségével forint és euró bankjegyeken is megjelennek. Az AR-technológia lehetőséget nyújt arra, hogy az egypercesek nyomtatott lapok oldalain videóként is elérhetővé váljanak” – áll a fesztivál közleményében.

A fesztivál a független filmesek alkotásainak a népszerűsítését tűzte ki célul, a kreativitásnak és a kísérleti szellemnek kíván teret adni. A szakmai zsűri várhatóan mintegy 80 filmet bírál majd el, a hat kategória legjobb alkotásait díjazza, ezen kívül a legjobb rendezőnek járó díjat és a zsűri különdíját is kiosztják. A fesztiválon diákzsűri is lesz, amely egy különdíj sorsáról fog dönteni.

A Blue Danube Fesztiválon versenyen kívül látható lesz a többször Oscar-díjra jelölt Yorgos Lanthimos tavaly készült, Nimic című rövidfilmje. Kapcsolódó