Még két hétig lehet nevezni a Friss Hús rövidfilmes pitchfórumára


A 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál pitchfóruma január 30. éjfélig várja az előkészületben lévő rövidfilmes projekteket.

Bár a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál általában tavasszal, teltházas vetítésekkel és pezsgő szakmai programokkal zajlik a budapesti Toldi moziban, a világjárvány miatt a szervezők kénytelenek voltak őszre halasztani a fesztivál tavalyi kiadását. Az idei kiadást újra márciusi időpontra időzítették, és remélik, hogy újra élőben találkozhatnak a szakma képviselői, az alkotók és a rövidfilmek rajongói – áll a szervezők közleményében.

A Friss Hús rövidfilmes pitchfórum célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik, filmötleteik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők / forgatókönyvírók / producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300 000 forintos pénzjutalommal jár.

A pályázóknak max. 2 oldal terjedelmű szinopszist és egy rendezői koncepciót kell beküldeniük (mindkettőt Word- vagy .pdf formátumban), illetve a vizuális koncepciót (moodboard) kell mellékelniük .jpg, .jpeg vagy .pdf formátumban. A pályázati anyagot e-mail csatolmányként várják a veronika@frisshusbudapest.com címre. A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó nevét, telefonszámát és e-mail-címét, valamint aláírt nyilatkozatát, hogy pályamunkája saját szerzői műve, és nem sérti más szerzői jogát. A nevezés ingyenes, egy pályázó (a projekt rendezője vagy producere) több pályázatot is benyújthat.

Friss Hús 2021

A pályázat elbírálása 2021. március 5-ig megtörténik, az eredményről minden pályázót e-mailben értesítenek a szervezők. A beérkezett pályamunkák közül várhatóan tíz filmtervet választanak ki, amelyeket szakmai zsűri előtt mutatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek – stábonként maximum hárman) március 26-án, pénteken a Toldi moziban. A legjobb filmterv pénzdíjban részesül, a nyertes projektet a Friss Hús szakmai tanácsokkal segíti.

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír (korábban: Erős áll) című filmje a 8. Friss Húson mutatkozott be. Az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a 2018-as Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd számos rangos nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. Készül a 2017-es nyertes, Hermán Árpád Goodbye Frank című animációja, és K. Kovács Ákos a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült, 2018-as fesztiválon díjazott terve, a Branka, amely jelenleg utómunka fázisban van. A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmterve, valamint a tavalyi év fődíját megnyerő Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmterve szintén fejlesztés alatt állnak.Kapcsolódó