Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete


2020. januárjában megalakult a hazai dokumentumfilmeseket összefogó szervezet, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Manifesztumot is közzétettek.

A szervezet célja egy olyan dokumentumfilmes szakmai és érdekképviseleti fórum életre hívása, amely hatékonyan és egységesen képviseli a hazai dokumentumfilm-készítés minden szereplőjének érdekeit, párbeszédet kezdeményezve az alkotók, a nézők és döntéshozók között. A szakmai kapcsolatok és együttműködés megteremtése mellett céljuk továbbá népszerűsíteni a magyar dokumentumfilmet a hazai és nemzetközi közönség körében.

A MADOKE elnöke Józsa László producer (Ultra, Gettó Balboa), elnökhelyettese Tuza-Ritter Bernadett rendező (Egy nő fogságban). A szervezet elnökségének tagjai Dér Asia rendező (Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja), Oláh Kata rendező, producer (A Bármicvó fiúk, Mignon), és Zurbó Dorottya rendező (Könnyű leckék, A monostor gyermekei).

Egy nő fogságban

Az egyesület olyan elismert alkotókat és egyben filmpedagógusokat tudhat soraiban, mint a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary), a játékfilmet és dokumentumfilmet egyaránt jegyző Ferenczi Gábor (Overdose) és Pálos György (Let the Dragon Out), a rendező-producer Buglya Sándor (Balázs Béla-díjas filmrendező), a rendező és fesztiváligazgató Sós Ágnes (Szerelempatak, BIDF), valamint az On the Spot című dokumentumfilm-sorozattal közismertté vált Cseke Eszter és S. Takács András, nem beszélve a dokumentumfilm-készítést Almási Tamás és Kékesi Attila szárnyai alatt elsajátító fiatal rendező-generáció képviselőiről.

Könnyű leckék

A tagok között nemcsak rendezők, hanem valamennyi, dokumentumfilmmel foglalkozó szakma képviselői megtalálhatók: producerek, operatőrök, vágók, hangmérnökök, fesztiválszervezők és filmforgalmazók.

A MADOKE manifesztumot is közzétett, amely szerint a magyar dokumentum film gazdag hagyomány éa közelmúltban aratott sikerei (az elmúlt pár évben több mint 60 országban, közel 500 filmfesztiválon vettek részt magyar dokumentumfilmek és több mint, 100 díjat hoztak el) adott bátorságot ahhoz, hogy „összefogjuk egy szervezetben a gyakran kis stábokban és nehéz körülmények között dolgozó alkotókat, ezzel is erősítve egymást és a magyar dokumentumfilmes kultúrát”.

„A dokumentumfilm-készítők többsége szenvedélyének tekinti a dokumentumfilm készítést, de az elkészült filmek minősége és nemzetközi sikere nagyon sokban függ a gyártási körülményektől és a forgalmazási lehetőségektől. Ezért érezzük szükségét a szakmai párbeszédnek, hogy a magyar dokumentumfilm további sikereket érhessen el és több nézőhöz juthasson el itthon és külföldön egyaránt” – olvasható a manifesztumban.

A MADOKE tevékenységéről és a tagfelvételről folyamatosan frissülő honlapjukon lehet olvasni.

(közlemény)Kapcsolódó