Meghalt Alan Parker filmrendező


A 76 éves brit rendezőóriás hosszú betegség után, tegnap reggel meghalt. Gazdag életművet hagyott maga után, olyan filmeket, mint az Éjféli expressz, a Lángoló Mississippi vagy az Evita

Alan William Parker 1944-ben született Londonban. A reklámiparból érkezett a filmes világba, első rövidfilmjeit 1974-ben rendezte. Egy évre rá jött az első nagyjátékfilmes próbálkozás, a The Evacuees című háborús filmdráma, amivel egy csapásra felhívta magára a mozirajongók és a szakma figyelmét. Az 1976-ban bemutatott Bugsy Malone már rendezői jelölést és forgatókönyvírói díjjal zárhatta a BAFTA-gálát, ahol ettől kezdve Parker visszatérő vendég maradt: az Éjféli expressz (Midnight Express, 1987), a Hírnév (Fame, 1980), a Lángoló Mississippi (Mississippi Burning, 1988) , a The Commitments (1991) és az Evita (1996) is jelölések és díjak sorozatát – összesen 19 díjat – hozta el számára. Hollywood is értékelte a tehetségét, hiszen a legtöbb filmjét ott készítette: őt magát háromszor jelölték Golden Globe-ra és kétszer Oscar-díjra, a filmjei pedig tíz Golden Globe-ot és tíz Oscar-díjat vittek el.

Sokoldalú művész volt, otthonosan mozgott a dráma, a vígjáték, a musical, a krimi, a thriller műfajában egyaránt. Az Angyalszívvel (Angel Heart, 1987) belekóstolt a horrorba, és A fal (The Wall, 1982) címmel egészestés animációs filmet csinált a Pink Floyd együttes dalaiból.

A brit filmipar aktív alakítója, a Nagy-Britanniai Rendezőcéh (Directors Guild of Great Britain) alapító tagja volt. 2000-ben, öt évre a Brit Filmközpont (UK Film Council) élére került, korábban a Brit Filmintézet (BFI) vezetője volt.

1995-ben megkapta A Brit Birodalom Parancsnoka, 2002-ben pedig a lovagi címet.

A Filmíró Napok rendezvénysorozat keretében 2013-ban Budapesten tartott emlékezetes mesterkurzust – az eseményről részletesen beszámoltunk.Kapcsolódó