Meghalt Albert Uderzo, az Astérix és Obélix rajzolója


Hétfőről keddre virradóra elhunyt a 92 éves Albert Uderzo, aki René Goscinnyvel együtt 1959-ben megalkotta Astérix és Obélix világát.

A rajzolót álmában érte a halál Párizs külvárosában levő otthonában. Szívinfarktus érte, a halálának nincs köze a koronavírus-járványhoz. Hetek óta kimerült volt már – közölte az AFP hírügynökséggel a rajzoló veje, Bernard de Choisy.

Alberto Aleandro Uderzo 1927- április 25-én, olasz bevándorlók gyerekeként született Észak-Franciaországban. Hét évesen bohóc szeretett volna lenni, polidaktíliája volt (hat-hat ujja volt mindkét kezén), és az iskolában kiderült, hogy daltonista.

1951-ben megismerkedett a lengyel zsidó bevándolók gyerekeként Párizsban született René Goscinnyvel. Életre szóló barátságuk és kreatív kapcsolatuk számos felejthetetlen figurával és történettel ajándékozta meg a nagyvilágot: az Astérix és Obélixen kívül együtt alkották meg többek közt Jehan Pistolet, a kalóz, Umpa-pah, az indián és Luc Junior, a riporter figuráját – emlékeztet a Le Figaro.

Astérix és Obélix történeteit 111 nyelvre és dialektusra fordították le, 380 millió példányban keltek el 1959 és 2019 között. A legutolsó, 2019 végén megjelent képregényt, a sorozat 38. darabját, a Vercingetorix lányát (La fille de Vercingétorix) ötmillió példányban nyomtatták ki.

Pályatársai, kollégái a grafikákkal búcsúztatják a közösségi médiában.Kapcsolódó