Meghalt Andre Previn Oscar-díjas filmzeneszerző


Csütörtökön elhunyt manhattani otthonában Andre Previn Oscar-díjas filmzeneszerző, jazz-zongorista, karmester. A Porgy & Bess és a My Fair Lady zeneszerzője 89 éves volt.

Andre Previn Berlinben született abszolút hallással, így került be hat évesen a zenekonzervatóriumba, ahonnan azonban 1938-ban kizárták, zsidó származása miatt. Családja előbb Párizsba, majd Los Angelesbe emigrált.

Még főiskolás korában, 16 évesen dolgozott először filmzenén, első két Oscar-díját pedig huszonévesen nyerte egy azóta megszűnt kategóriában, a legjobb musical-zenéért, a Gigivel (1958) és a Porgy & Bess-szel (1959). Következő két filmakadémiai elismerését az azóta szintén letűnt legjobb musical-adaptáció kategóriában kapta az Irma la Douce (1963) és a My Fair Lady (1964) című filmekért.

15 évig játszott jazzklubokban, több jazzalbumot jelentetett meg, ezek közül a Lerner és Loewe színpadi musicaljének továbbgondolása, a My Fair Lady volt a legnépszerűbb. Jazz iránti szenvedélyét az 1960-as The Subterraneans című Jack Kerouac-adaptáció (r. Ranald MacDougall) zenéje is bizonyítja.

Utolsó filmzenéje az 1980-as One Trick Pony-hoz (r. Paul Simon) íródott. Később felhagyott a jazz-zel és a filmzenével, és a klasszikus zene felé fordult: olyan rangos zenekarok karmestere lett, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar vagy a Los Angeles-i Filharmónia.

(Variety)Kapcsolódó