Meghalt Andy Vajna


Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajna nevéhez producerként 59 film fűződik, köztük a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív (Angel Heart), a Terminátor 2 – Az ítélet napja (Terminator 2: Judgement Day), a Terminátor 3: A gépek lázadása  (Terminator 3: Rise of the Machines), az Evita vagy a Jákob lajtorjája (Jacob’s Ladder). Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszaka alatt olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. A Magyarországon forgatott filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt, és a filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét – írták a közleményben.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.Kapcsolódó