Meghalt Bisztrai Mária


Elhunyt a kolozsvári színészlegenda Bisztrai Mária, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja. A 41 perc a befejezetlen mondatból, a Mephistó és a Szindbád színésznője 97 éves volt.

Bisztrai Mária 1923. május 25-én született Kolozsváron. Apja Petru Groza román miniszterelnök, anyja Kabdebó Duci operettprimadonna volt, aki pesthidegkúti származású lévén egy dévai műkedvelő színielőadás alkalmával ismerkedett meg Grozával, majd mivel kapcsolatukat a szülők tiltották, Kolozsvárra szökött. Leszerződött Janovics Jenő társulatához, amelynek addig volt aktív tagja, amíg a lánya, Bisztrai Mária meg nem született.

Mária örökölte anyja tehetségét: 1951-ben végzett a kincses város Magyar Művészeti Intézetében, majd a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának a tagja lett. 16 éven át – 1969-től 1985-ös nyugdíjazásáig – ő volt a színház igazgatója. „Lírai szerepek sokaságát és karakterszerepeket elevenített meg. Számos előadóesten vett részt, sűrűn szerepelt a rádióban és a román televízió magyar nyelvű adásaiban is” – összegzi a haláláról hírt adó Szabadság napilap. A színpadon legendás szerepeket játszott: ő volt többek közt Natasa és Mása Csehov a Három nővérében, Diana Lope de Vega A kertész kutyája című vígjátékában, Zilia A néma leventében, Rhédey Eszter az Úri muriban, Blanche A vágy villamosában és Gertrudis a Bánk bánban.

A filmvásznon ritkábban bukkant fel, de szerepet kapott a Déry Tibor regényéből készült, Fábri Zoltán rendezte 141 perc a befejezetlen mondatból című filmben (szintén kolozsvári színész kolleganőjével, Orosz Lujzával együtt), a Huszárik Zoltán Szindbádjában, Szabó István Mephistójában, és az Andrei Blaier rendezte Lumini și umbre (Fények és árnyak) című román történelmi drámában.
Kapcsolódó