Meghalt Bruno Ganz


77 éves korában, zürichi otthonában pénteken este elhunyt Bruno Ganz német ajkú svájci színész. A hírt a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte, a színész menedzsmentjére hivatkozva.

Ganzot legutóbb Lars von Trier filmjében, A ház, amit Jack építettben (The House That Jack Built) láthattuk a moziban, de a filmtörténetbe már rég bevonult a Berlin fölött az éggel (Der Himmel über Berlin), Az amerikai baráttal (Der amerikanische Freund), vagy Az örökkévalóság meg egy nappal (Mia aioniotita kai mia mera). A nagyközönség viszont valószínűleg A bukás (Der Untergang) Hitlerjeként ismeri leginkább, számtalan újraszinkronizálós mém született alakítása nyomán.

Bruno Ganz Zürichben született 1941 március 22-én. Színészi pályáját a színpadon kezdte, ő volt a berlini Schaubühne színház egyik alapítója. A filmrendezők közül többek között Werner Herzoggal, Wim Wendersszel és Francis Ford Coppolával dolgozott. Elnyerte a német ajkú színészek legfontosabb elismerését, az Iffland gyűrűt, 2010-ben pedig az Európai Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki.

2018-ban diagnosztizálták bélrákkal, Terrence Malick legújabb filmjében (Radegund) posztumusz fog szerepelni, a forgatás ugyanis már lezajlott – a Golem című sci-fi viszont már nélküle készül el.Kapcsolódó