Meghalt Carl Reiner


A legendás amerikai komikus, író, rendező, forgatókönyvíró és producer – akit legutóbb az Ocean's Elevenben és folytatásaiban láthattunk – 98 éves korában, végelgyengülésben halt meg június 29-én este, Beverly Hillsben. Halálhírét a fia, Rob Reiner rendező jelentette be a Twitteren.

Reiner Bronxban született 1922. március 20-án. Szülei romániai és ausztriai zsidó bevándorlók voltak, apja órásmester volt. Carl 16 évesen varrógépeket javított – ebben az időszakban iratkozott be egy színjátszó workshopra, ami azonnal irányt adott az életének.

Televíziós karrierje a ’40-es évek végén indult, szintén 1949-ben debütált a Broadwayen is, egy 399 előadást megért musicalben (Inside U.S.A.). 1950-ben elindította a nagy sikerű Your Show of Shows című varietéműsort, amelynek írója, producere és állandó fellépője is volt, majd 1961-től az öt évadot megért The Dick Van Dyke Show következett. A két széria besöpörte mondhatni az összes amerikai televíziós díjat, taroltak többek közt a Primetime Emmy- és a Golden Globe-gálákon is. Maga Carl Reiner összesen kilenc Emmyt nyert el teljes karrierje során (a számtalan jelölésből), hármat színészként, négyet íróként és kettőt producerként. Sokoldalú tehetségét Grammyvel is jutalmazták: a 2000 Year Old Man című albumért kapta, amelyben elválaszthatatlan jóbarátjával, Mel Brooksszal nevettetik a nagyérderműt.

A The Dick Van Dyke Show rendezői székéből csak egy lépés vezetett a filmrendezőihez. 1967-ben rendezett először (Enter Laughing), két évvel később egy öntelt némafilmszínészről készített filmet The Comic címmel (a főszerepet megtartotta magának), 1970-ben a kultfilmmé vált Where Is Poppa?, 1977-ben jött a Te jó isten! (Oh God) George Burnsszel a főszerepben, A pacák (The Jerk) 1979-ben Steve Martinnal, és még szinte két tucat vígjáték 1997-ig, az Öri-hariig (That Old Feeling).

Színészi filmográfiája kerek százra rúg az IMDb-n. Ő a legviccesebb a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming) című 1966-os szatírában, de játszott a 2001-ben bemutatott Ocean’s Elevenben és a két sequelben, 2004-ben és 2007-ben. Szinkronszínészként is aktív volt, több sikeres animációs filmhez kölcsönözte a hangját és animációs sorozatokban is vállalt szerepet (pl. The Penguins of MadagascarThe Cleveland Show, American DadFamily Guy). Utolsó pillanatig dolgozott, Andrew Lauer Saddle Up! című, még csak előkészítési fázisban levő vígjátékában is elvállalt egy kisebb szerepet.
Kapcsolódó