Meghalt Claude Lanzmann, a Soá című dokumentumfilm rendezője


Kilencvenkét éves korában elhunyt Claude Lanzmann francia író, újságíró, filozófus, a holokauszt történésze és dokumentumfilmese, a Soá (Shoah) című világhírű, kilenc és fél órás dokumentumfilm készítője.

Claude Lanzmann csütörtök reggel hunyt el otthonában, miután „néhány napja már nagyon gyenge volt” – erősítette meg a hírt a Gallimard könyvkiadó szóvívője.

Kora és egészségügyi állapota ellenére Lanzmann aktív volt, legutolsó dokumentumfilmjét, a Les Quatre Soeurs címűt szerdán mutatták be a franciaországi mozik. A film négy holokauszt-túlélő vallomását dolgozza fel. 2013-ban készült el Le dernier des injustes című munkája, amely Theresienstadtról, a felsőbb társadalmi osztályhoz tartozó zsidók számára létrehozott koncentrációs táborról szól, amelyet a nácik propagandacélokkal mutogattak.

Leghíresebb filmje az 1985-ben bemutatott holokauszt-túlélőket, tanúkat és elkövetőket megszólaltató kilenc és fél órás Soá (Shoah), amely 11 évig készült, archív felvételek felhasználása nélkül.

Lanzmann Párizsban született 1925-ben zsidó családban, Franciaország német megszállása után bujkálnia kellett, 17 évesen csatlakozott a francia ellenálláshoz.

(MTI/Variety)
Kapcsolódó