Meghalt Dean Stockwell, „a szivaras hologram”


85 éves korában elhunyt Dean Stockwell amerikai színész, aki közel 20 filmben játszott, mielőtt betöltötte volna a 15-öt, és aki Oscar-jelölése ellenére nálunk a Quantum Leap – Az időutazó című tévésorozat Aljeként vált ismertté.

Dean Robert Stockwell 1936. március 5-én született Észak-Hollywoodban, színészcsaládban: szülei, Harry és Betty Stockwell a Broadway-en játszottak, bátyja, Guy szintén színész lett, nevelőanyja a komikus és revütáncos Nina Olivette. Ő maga hétvésen lépett először színpadra, és mindössze kilenc éves volt, amikor 1945-ben az MGM-mel szerződést kötött, és felkapott gyerekszínész lett: csak a 40-es években 15 filmben játszott (köztük pl. a George Sidney rendezte Horgonyt fel! / Anchors Aweigh című musicalben). Tehetségét a legjobb gyerekszereplőnek járó Golden Globe-bal jutalmazták (Úri becsületszó / Gentleman’s Agreement, r. Elia Kazan, 1947), és megkapta a Kim című Kipling-adaptáció címszerepét (r. Victor Saville, 1950).

Az 50-es évek második felében tévésorozatokban és a Broadway-en játszott, majd 1959-ben – immár felnőtt színészként – tért vissza a gyöngyvászonra a Richard Fleischer Compulsion című krimijében. Bár a forgatás alatt alkoholproblémákkal küszködött, később karrierje egyik csúcspontjaként emlékezett vissza a Hosszú út az éjszakába (Long Day’s Journey Into Night, 1962) című Sidney Lumet-filmre. A 60-as években aztán egy időre visszavonult, csak kisebb tévés szerepeket vállalt.

Az egykori gyerekszínész később felbukkant Wim Wenders Párizs, Texasában (1984), David Lynch Kék bársonyában (1986), televíziós karrierje csúcsán, a 80-as évek végén, 90-es évek elején sugárzott,  pedig a Quantum Leap – Az időutazó című tévésorozat állandóan szivarazó, szoknyabolond, cinikus szerepével Golden Globe-ot nyert és többször is Primetime Emmyre jelölték. 1989-ben mellékszereplőként Oscar-díjra jelölték a Jonathan Demme rendezte Keresztanyáért (Married to the Mob).

A színjátszáson kívül Stockwell képzőművészként is szerencsét próbált, és környezetvédőként is felemente a hangját.

2015-ben stroke-ot kapott, és visszavonult. 2021. november 7-én, Új-Zélandon, családja körében hunyt el.

 Kapcsolódó