Meghalt Francis Lai, Claude Lelouch állandó zeneszerzője


86 évesen elhunyt a Love Story című filmhez írt zenéjéért Oscar-díjjal jutalmazott Francis Lai. Ő szerezte az Egy férfi és egy nő (Un homme et une femme) című kultuszfilm híres dallamait is, halála előtt a folytatás soundtrackjén dolgozott.

Francis Lai halálhírét a nizzai polgármester, Christian Estrosi közölte szerdán. Twitter-üzenetében „Nizza nagyszerű zenészeként és zeneszerzőjeként” méltatta Lai-t, aki 1932-ben született a Cote d'Azurön fekvő városban.

Az autodidakta zenész Bernard Dimey költő és énekes mellett kezdte zeneszerzői pályafutását: együtt írtak dalokat a korszak olyan sztárjainak, mint Edith Piaf, Juliette Gréco vagy Yves Montand.

Az Edith Piaf számára komponált első szerzeménye a Le droit d'aimer volt. De karrierjében a Claude Lelouch filmrendezővel való két évvel későbbi, 1965-ös találkozás hozott igazán nagy fordulatot. A rendező Egy férfi és egy nő (Un homme et une femme) című filmje, amelyhez ő szerezte a híres „Sabadabada” – számot, elnyerte a cannes-i Arany Pálmát, forgatókönyvét pedig Oscarral is jutalmazták. A népszerű dalt később több mint kétszázszor dolgozták fel. Lai mostanában a Lelouch Egy férfi és egy nő című kultfilmjének folytatásához készülő zenén dolgozott.

A zeneszerző több mint száz filmzenét komponált, és hatszáznál is több sanzon fűződik a nevéhez. Claude Lelouch összes filmjéhez – köztük az Egy férfi, aki tetszik nekem (Un homme qui me plaît), A csibész (Le Voyou), Egy másik férfi és egy másik nő (Un autre homme, une autre chance) című alkotásokhoz is – Lai komponálta a zenét, de a nevéhez fűződik a Felforgatókönyv (Stranger Than Fiction), az Álljon meg a nászmenet! (My Best Friend's Wedding) és a Ház a tónál (The Lake House) című filmek zenéje is.

(MTI)Kapcsolódó