Meghalt Gene Reynolds, a M*A*S*H egyik alkotója


A M*A*S*H című tévésorozat író-rendező-producerét 96 éves korában, hétfőn érte a halál egy kaliforniai kórházban – közölte unokahúga, Eve Reynolds.

Eugene Reynolds Blumenthal 1923. április 4-én született az ohiói Clevelandben. 18 évesen játszotta első filmszerepét az Adventure in Washington (r. 1941) című, Alfred E. Green rendezte drámában, de abbahagyta a színészkedést a rendezés és a produceri munka kedvéért.

Az 1970-es években írt, rendezett és producerként is jegyzett két tévésorozat hozta meg neki az igazi sikert: az 1972-ben bemutatott és a rendszerváltás után nálunk is vetített M*A*S*H (a sorozatról itt írtunk), valamint az 1977-es Lou Grant, de több másik, főleg Amerikában sikeres tévésorozat is fűződik a nevéhez (My Three Sons, 1960; Hogan’s Heroes, 1965; Room 222, 1969).

1993 és 1997 között két alkalommal választották az Amerikai Rendezők Céhe (Directors Guild of America, DGA) elnökévé. 23 Emmy-díjra jelölték, ezek közül hatot el is nyert, de a DGA is többször díjazta.

„Mindig mosoly volt az arcán, mindig viccelt” – mondta el róla Eve Reynolds a CNN-nek. Kollégái „kedves, vicces és okos embernek” tartották, „akinek nagyszerű dolgozni” – tette hozzá.


Címkék

Kapcsolódó