Meghalt Ion Caramitru


Tegnap meghalt Ion Caramitru, a román film- és színházművészet egyik legendás alkotója, színész, színházrendező, az UNITER alapítója, a bukaresti Nemzeti Színház újjáépítője és igazgatója. A 79 éves művészt már egy hónapja kórházban kezelték Staphylococcus-fertőzéssel.

Ion Caramitru 1942. március 9-én született Bukarestben, aromán családban (anyja egy Thesszaloniki melletti faluból, apja az albán Korça városából származott). 1964-ben végzett a fővárosi I. L. Caragiale színművészeti egyetemen, egy évvel azután, hogy a Bulandra Színház színpadán debütált a Hamlet főszerepében. Fél évszázados karrierje során elismert rendezők – Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Sică Alexandrescu stb. – előadásaiban lépett színpadra, és maga is rendezett színdarabot, operát és operettet egyaránt. 

Több mint 40 egészestés játékfilmben szerepelt szintén 1964 óta, amikor Victor Iliu adott neki egy mellékszerepet a Comoara din Vadul Vechi című társadalmi drámában. Egy évvel később Liviu Ciulei találta meg benne a Cannes-ban is díjazott Akasztottak erdeje (Pădurea spânzuraților) egyik mellékszereplőjét. Természetes játékával és a színészi kifejezőeszközök magabiztos, érett és kiegyensúlyozott használatával felhívta magára a filmrendezők figyelmét, akik ezután egyre többször küldték a gyöngyvászonra: ő lett Romache az Andrei Blaier rendezte Dimineţile unui băiat cuminte című 1967-es filmben, katonaszerepet kapott a Baladă pentru Măriucában (1969, r. Titel Constantinescu, Constantin Neagu), volt hamiskártyás tüzér Mircea Mureșan Porțile albastre ale orașului című filmjében. A sor több tucat játékfilmmel folytatódott. 1978-ban például Stere Gulea Iarba verde de acasă című filmjében és a Dinu Cocea rendezte Ecaterina Teodoroiuban játszott. Ő volt Szókratész a rendkívül népszerű, Liceenii című tévésorozatban, de külföldi produkciókban is többször szerepelt, köztük a Steven Soderbergh rendezte Kafkában, 1991-ben, Jeremy Irons és Theresa Russell oldalán, Brian de Palma Mission: Impossible-jában és Costa Gavras 2002-es Ámenjében.

Caramitru aktív részt vállalt az 1989-es rendszerváltásban, és később is vállalt politikai szerepet: 1996 és 2000 között kulturális miniszter volt.

Felesége, Micaela Caracaș színésznő; három fiuk született Ștefan, Andrei és Matei Caramitru.


Címkék

Kapcsolódó