Meghalt Ivan Passer, a cseh újhullám egyik rendezője


86 éves korában meghalt csütörtökön az Amerikai Egyesült Államokban Ivan Passer, a cseh újhullám egyik fontos rendezője, Miloš Forman közeli barátja és munkatársa, írja a Variety.

Passer együtt tanult a prágai filmakadémián Miloš Formannal, ott kezdtek el együtt dolgozni, többek között az Egy szöszi szerelme (Lásky jedné plavovlásky) és a Tűz van, babám! (Hoří, má panenko) című filmeken. Passer első játékfilmje az 1965-ös Intim megvilágításban (Intimni osvetleni) volt. 1969-ben Formannal együtt szöktek meg Csehszlovákiából, és telepedtek le Amerikában.

Passer a kor élvonalbeli amerikai filmszínészeivel dolgozott, például George Segallal, Paula Prentiss-szel és Karen Black-el a Győzelemre született (Born to Win), Carroll O’Connorrel és Ernest Borgnine-nel a Jog és zűrzavar (Law & Disorder), Michael Caine-el és Cybill Shepherddel Az ezüst rejtélye (Silver Bears) című filmben. Legismertebb amerikai filmje az 1981-es Cutter útja (Cutter’s Way) John Hearddel és Jeff Bridgesszel a főszerepben.

A továbbiakban rendezett egy részt a Faerie Tale Theatre című tévésorozatból, Mick Jagerrel a főszerepben, a Lombikfeleség (Creator) című vígjátékot Peter O’Toole-lal és Mariel Hemingway-jel, és a Kísértetek nyara (Haunted Summer) című kosztümös filmet a Frankenstein szerzőjéről, Mary Shelley-ről és baráti köréről, Laura Dernnel és Eric Stoltz-cal.

Az 1990-es években tévéfilmeket rendezett, a Sztálin (Stalin) című életrajzi filmért Emmy- és Golden Globe-díjat nyert. A filmrendezéssel a 2000-es évek második felében hagyott fel, idejét a tanításnak szentelte a Los Angeles-i USC filmiskolában.

(Variety)Kapcsolódó

Meghalt Kim Ki-duk

2020. december 11.

Meghalt Pécsi Ildikó

2020. december 05.

Lelőtték Eddie Hassellt

2020. november 02.

Meghalt Sean Connery

2020. október 31.

Meghalt James Redford

2020. október 20.

Meghalt Jiří Menzel

2020. szeptember 07.

Meghalt Orosz Lujza

2020. szeptember 06.