Meghalt Ivan Passer, a cseh újhullám egyik rendezője


86 éves korában meghalt csütörtökön az Amerikai Egyesült Államokban Ivan Passer, a cseh újhullám egyik fontos rendezője, Miloš Forman közeli barátja és munkatársa, írja a Variety.

Passer együtt tanult a prágai filmakadémián Miloš Formannal, ott kezdtek el együtt dolgozni, többek között az Egy szöszi szerelme (Lásky jedné plavovlásky) és a Tűz van, babám! (Hoří, má panenko) című filmeken. Passer első játékfilmje az 1965-ös Intim megvilágításban (Intimni osvetleni) volt. 1969-ben Formannal együtt szöktek meg Csehszlovákiából, és telepedtek le Amerikában.

Passer a kor élvonalbeli amerikai filmszínészeivel dolgozott, például George Segallal, Paula Prentiss-szel és Karen Black-el a Győzelemre született (Born to Win), Carroll O’Connorrel és Ernest Borgnine-nel a Jog és zűrzavar (Law & Disorder), Michael Caine-el és Cybill Shepherddel Az ezüst rejtélye (Silver Bears) című filmben. Legismertebb amerikai filmje az 1981-es Cutter útja (Cutter’s Way) John Hearddel és Jeff Bridgesszel a főszerepben.

A továbbiakban rendezett egy részt a Faerie Tale Theatre című tévésorozatból, Mick Jagerrel a főszerepben, a Lombikfeleség (Creator) című vígjátékot Peter O’Toole-lal és Mariel Hemingway-jel, és a Kísértetek nyara (Haunted Summer) című kosztümös filmet a Frankenstein szerzőjéről, Mary Shelley-ről és baráti köréről, Laura Dernnel és Eric Stoltz-cal.

Az 1990-es években tévéfilmeket rendezett, a Sztálin (Stalin) című életrajzi filmért Emmy- és Golden Globe-díjat nyert. A filmrendezéssel a 2000-es évek második felében hagyott fel, idejét a tanításnak szentelte a Los Angeles-i USC filmiskolában.

(Variety)Kapcsolódó