Meghalt Jean-Marc Vallée, a Dallas Buyers Club rendezője


Az 58 évesen elhunyt kanadai filmes karrierje videoklippekkel kezdődött. Első nagyjátékfilmjét 1995-ben rendezte, ez volt a Black List című thriller, majd a 2005-ben bemutatott, C.R.A.Z.Y. című felnövéstörténettel vívta ki a kritikusok elismerését.

2009-ben Az ifjú Viktória királynővel (The Young Victoria) vált világhírűvé; az Emily Blunt címszereplésével készült életrajzi filmet három kategóriában jelölték Oscar-díjra. Legismertebb alkotása mégis a Magyarországon Mielőtt meghaltam címmel forgalmazott Dallas Buyers Club, amely Oscar-díjat hozott a központi szerepeket alakító Matthew McConaughey és Jared Leto számára, elnyerte a smink-frizura kategória díját és további három – az év legjobb filmje, eredeti forgatókönyv és vágás – kategóriában maradt az Oscar-jelöltek listáján.

Egy évvel később a Vadont (Wild) mutatta be; a filmért Reese Witherspoont főszereplőként, Laura Dernt mellékszereplőként szintén Oscarra jelölték. Witherspoonnal a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) című HBO-sorozat alkalmával dolgozott legközelebb együtt – az együttműködés ezúttal egy rendezői Emmyt „termett”.

A kanadai filmes halálhírét régi alkotótársa, Nathan Ross producer közölte a The Hollywood Reporterrel. A halál okát nem tisztázta.
Kapcsolódó