Meghalt Kirk Douglas


Elhunyt a 103 éves hollywoodi színészlegenda, a Spartacus ikonikus szerepében világhírűvé vált Kirk Douglas – adta hírül Instagram-bejegyzésben fia, Michael Douglas.

„A testvéreimmel együtt borzasztóan szomorúan jelentjük, hogy Kirk Douglas elhagyott ma bennünket, 103 éves korában” – írta helyi idő szerint szerdán Michael Douglas öccsei, Joel és Peter Douglas nevében is fogalmazva. A színészlegendát egész Hollywood gyászolja.

Eredeti nevén Isszur Danielovics 1916. december 9-én született a New York állambeli Mohawk-völgyben fekvő Amsterdamban. Szülei, Herschel és Brina Danielovics ahhoz a fehérorosz ortodox zsidó közösséghez tartoztak, amelynek számos tagja elmenekült az 1910-es évek orosz pogromjai elől. Gyermekkora a legnagyobb szegénységben telt el. Annak, hogy Isszur egyetemre került, nemcsak az volt az oka, hogy kitűnően szavalt, hanem rendkívüli sporttehetség is volt. Eladói munka mellett 1939-ig a Dean of St. Lawrence Universityn tanult. Itt rengeteg, többnyire jelentéktelen darabban lépett fel. Már-már úgy tűnt, a középszeren marad, amikor ösztöndíjat kapott New Yorkba, a Drámai Művészetek Akadémiájára, ahol évfolyamtársa és barátja Lauren Bacall volt. Művésznevét egy nyári fellépéssorozat alkalmával találta ki: a vezetéknevét Douglas Fairbanks iránti tisztelete, a „Kirk” keresztnevet pedig sikkessége miatt vette fel.

Első szerepét a Broadway-n már 1941-ben megkapta. Itt ismerkedett meg Dianna Dill színésznővel, akivel házasságot kötött. Douglas katonai szolgálata után született első két fia, Michael és Joel. Egykori évfolyamtársa, Lauren Bacall segítségével a Paramount Stúdióhoz került. Rögtön Barbara Stanwyck partnereként debütált Lewis Milestone Martha Ivers furcsa szerelme (The Strange Love Of Martha Ivers, 1946) című melodármájában.

Sokáig a bárdolatlan karakterét várták el tőle a stúdiók, de a melodrámák világában is otthonosan mozgott. A dicsőség ösvényeiben (Paths of Glory, 1957) sikerült kitörnie ebből a skatulyából, az 50-es évek végén a western vált a legotthonosabb műfajává, az 1960-as Spartacus pedig teljesen új korszak kezdetét jelentette az életművében.

Színészi filmográfiája 95 tételesre duzzadt – legutóbb 2008-ban vállalt apró szerepet egy tévéfilmben –, de producerként is 36 produkciót jegyez, és két alkalommal rendezőként is szerencsét próbált. 

Háromszor jelölték Oscarra, mindháromszor a legjobb férfi főszereplő kategóriában (Champion, 1949; A szépség és a szörnyeteg, 1953; Lust for Life, 1957), de csak az életműdíjért léphetett végül színpadra 1996-ban. 1960-ban, elsők között kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán.

„Douglas szerteágazó repertoárja nemcsak önmaga, hanem korszakainak is lenyomata. Filmjeiben ott van a háború utáni időszakban noirokat élvező, az 50-es években a mítoszokat kedvelő, a 60-as évek lázadóit imádó és a 70-es évek technokrata újításaiért rajongó Amerika. Douglas (úgy, mint filmjei) országa történelmének része, egyfajta »vetülete«” – írtuk róla 2016 decemberében. Teljes portrénk itt.Kapcsolódó

Meghalt Jiří Menzel

2020. szeptember 07.

Meghalt Orosz Lujza

2020. szeptember 06.

Meghalt Ennio Morricone

2020. július 06.

Meghalt Carl Reiner

2020. július 01.

Meghalt Joel Schumacher

2020. június 22.

Meghalt Ian Holm

2020. június 19.

Meghalt Michel Piccoli

2020. május 18.