Meghalt Lina Wertmüller olasz filmrendező, forgatókönyvíró


93 éves korában elhunyt Lina Wertmüller, aki 1977-ben történelmet írt azzal, hogy jelölést kapott a legjobb rendező Oscar-díjára. Guiness-rekorder is: ő rendezte minden idők leghosszabb című filmjét.

Eredeti nevén Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Spanol von Braueich 1928. augusztus 14-én született Rómában. Kalandos gyerekkora volt, 15 katolikus iskolából dobták ki. Szerette a képregényeket, és ez a szenvedélye sodorta a vizuális művészetek felé, míg már egész fiatalon színházban és filmben kezdett dolgozni: az iskola befejezése után dolgozott díszlettervezőként, újságíróként és bábszínészként is.

A 60-as években egy közös ismerősnek köszönhetően megismerkedett Fellinivel, aki felkérte a 8 és fél rendezőasszisztensi feladataira.

Wertmüller első saját rendezése, az 1963-ban bemutatott I Basilischi – a film zenéjét Ennio Morriconne szerezte – után szinte évente jelentkezett egy-egy filmmel a 60-as, 70-es években. A 70-es években nemzetközi ismertséget is szerzett, ekkor készült többek közt a Mimi, a becsületében sértett vasmunkás (Mimí metallurgico ferito nell’onore) és a Pasqualino Settebellezze (Seven Beauties) is. Utóbbit négy – idegen nyelvű film, férfi főszereplő, forgatókönyvírói és rendezői – kategóriában jelölték Oscar-díjra, ezzel Wertmüller lett az első nő, akit az amerikai filmakadémia rendezői díjra jelölt (legközelebb 1993-ban jelölték Jane Campiont a Zongoraleckéért / The Piano, a díjat először 2010-ben nyerte el nő: Katheryn Bigelow, A bombák földjén / The Hurt Locker rendezője).

A jelölés közvetlen hozadéka egy négy éves Warner Bros.-szerződés volt: Wertmüller angolul beszélő filmmel is debütált. Az A Night Full of Rain azonban megbukott a mozikban, ezért a stúdió felbontotta a szerződést, Wertmüller pedig függetlenként folytatta a 80-as években. Előtte azonban, 1978-ban bemutatta a filmtörténet mindmáig leghosszabb című filmjét: a Un fatto di sangue nel comune di Siculiana fra due uomini per causa di una vedova. Si sospettano moventi politici. Amore-Morte-Shimmy. Lugano belle. Tarantelle. Tarallucci e vino a lényegesen rövidebb Blood Feud címmel került nemzetközi forgalmazásba.

Az amerikai filmakadémia 2019-ben életmű-Oscarral tüntette ki, és csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.Kapcsolódó