Meghalt Matolcsy György


„Tegnap, 91 éves korában elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egyik alapítója, igazgatója, több száz animációs film (János vitéz, Lúdas Matyi, Vuk, Gusztáv sorozat) stúdióvezetője. Nyugodjék békében!” – közölte Facebook-oldalán a Kecskemétfilm Kft.

Matolcsy György 1930. május 9-én született Kecskeméten. 1951-ben többedmagával alapította a Magyar Szinkron- és Diafilmgyártó Vállalatot (később Szinkron Filmgyártó Vállalat), amely 1957-ben vette fel a Pannónia Filmstúdió nevet. Matolcsy 1959-től a Rajz- és bábfilm osztály vezetője lett. 1995-ös nyugdíjba vonulásáig vezette az animációs részleget. Irányítása alatt a stúdió nemzetközi elismertséget szerzett, a világ öt legjelentősebb animációs filmstúdiója közé sorolták a Disney, a Hanna–Barbera, a szovjet Szojuzmultfilm és a japán Toei mellett. 

Matolcsy számos külföldi megbízást hozott a magyar rajzfilmstúdióba, a vidéki leányvállalatok létrehozása mellett pedig az animációs utánpótlásért is sokat tett, ő vezette be az animációs oktatást az Iparművészeti Főiskolán (ma MOME). Itt és a József Attila Tudományegyetemen tanított filmesztétikát. 1991-ben létrehozta a Pannon Animáció Alapítványt. Számos jelentős könyvet publikált az animáció témakörében, melyek egy része itt található. A 70-es, 80-as években az ASIFA főtitkára volt.

(forrás: dotandline.blog.hu)
Kapcsolódó