Meghalt Michel Legrand Oscar-díjas zeneszerző


A Cherbourgi esernyők (Les Parapluies de Cherbourg) zeneszerzője 86 éves volt.

Michel Legrand párizsi otthonában hunyt el szombaton. A francia zeneszerző klasszikus zenét, színpadi musicalt is szerzett, jazz-zongoristaként és karmesterként is fellépett, emellett televíziós produkcióknak és mozifilmeknek írt zenét. Csodagyerek volt, 11 évesen vették fel a Párizsi Konzervatóriumba.

Mintegy 150 filmzenéje között szerepel Jacques Demy 1964-es klasszikusa, a Cherbourgi esernyők (Les Parapluies de Cherbourg), az egyetlen alkotás az Oscar-díjak történetében, amelyért a zeneszerzőt a legjobb betétdal, a legjobb filmzene és a legjobb zenei adaptáció díjára is jelölték.

Legrand 13 Oscar-jelölése közül kettőt váltott díjra, az egyiket a The Windmills of Your Mind című dalért a Kamaszkorom legszebb nyara (Summer of ’42) című alkotásból, a másikat a Yentl zenéjéért.

Számos híres énekes adott elő Legrand dalaiból, többek között Barbra Streisand, Frank Sinatra, Ray Charles, Michael Jackson, Ella Fitzgerald, Liza Minnelli és Sting is.

Michel Legrand a közelmúltban is aktívan koncertezett és szerzett zenét, ő írta a posztumusz befejezett, utolsó Orson Welles film soundtrackjét is.

(Variety)Kapcsolódó