Meghalt Ned Beatty


84 éves korában meghalt Ned Beatty amerikai színész, aki sajátos karakterének köszönhetően jellemzően mellékszereplőként bukkant fel filmek és tévésorozatok tucatjaiban, és akit a Daily Variety „Hollywood legelfoglaltabb színészének” nevezett el.

1937. július 6-án született egy Kentucky állambeli kisvárosban. Gyerekkorában a helyi templom kórusában és a borbélyműhely kvartettjében énekelt, zenei ösztöndíjat is szerzett, mielőtt beleszeretett volna a színészmesterségbe: 19 évesen lépett először színpadra. Louisville-ben játszott a 60-as években, mielőtt 1972-ben első filmszerepét megkapta. Mozis pályafutása ekkor, John Boorman Gyilkos túrájában (Deliverence) kezdődött; a Jon Voight és Burt Reynolds főszereplésével készült thriller nagy feltűnést keltett, három kategóriában jelölték Oscar-díjra.

Beatty számára a Gyilkos túra volt az úgródeszka: azóta mondhatni folyamatosan szerepelt mozi- és tévéfilmekben, sorozatokban. 1975-ben a Robert Altman rendezte Nashville-ben játszott, egy évvel később Oscar-díjra jelölték a Hálózatban (Network, r. Sidney Lumet) nyújtott alakításáért.

Több mint 160 tételes filmográfiája olyan alkotásokat foglal még magába, mint Az elnök emberei (All the President’s Men, 1976, r. Alan J. Pakula), az 1978-as Superman (r. Richard Donner), a Meztelenek és bolondok (1941, r. Steven Spielberg, 1979), az Ipi-apacs (Hopscotch, r. Ronald Neame, 1980), a Csökke-nő (The Incredible Shrinking Woman, r. Joel Schumacher, 1981), A kis terrorista és a játékszer (The Toy, r. Richard Donner, 1982), a Tollas futam (Stroker Ace, r. Hal Needham, 1983), a Vissza a suliba (Back to School, r. Alen Metter, 1986) vagy a Könnyed élet (The Big Easy, r. Jim McBride, 1987). 1988-ban a Szemenszedett szenzáció (Switching Channels, r. Ted Kotcheff) alkalmával ötödször játszott együtt jóbarátjával, Burt Reynoldsszal.

A 90-es években Primetime Emmyre jelölték a Last Train Home című minisorozatért, Golden Globe-ra Az én dalom (Hear My Song) című zenés filmvígjátékért. Animációs filmek szereplőinek is többször kölcsönözte a hangját, pl. a Toy Story 3 Macójának vagy a Rango polgármesterének.

Ned Beatty 2021. június 13-án Los Angeles-ben halt meg, természetes okokból.Kapcsolódó