Meghalt Pécsi Ildikó


80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Közel fél évszázados karrierje során rengeteg színdarabban, tévés és filmes produkcióban játszott, ő volt például Noémi Az arany emberben.

Pécsi Ildikó 1940. március 21-én született Tiszapolgáron. Hároméves korában döntötte el, hogy színésznő lesz. 1962-ben elvégezte a budapesti Színművészeti Főiskolát, ahonnan a Pécsi Nemzeti Színházba került. Később játszott a Vígszínházban, a Mikroszkóp Színpadon, a kecskeméti Katona József Színházban, a Radnóti Színházban, a Népszínházban és 1990 után évekig tagja volt a József Attila Színház társulatának.

Filmográfiája több mint száz címet ölel fel, köztük van A Tenkes kapitánya, Az aranyember, a Hattyúdal, a Veri az ördög a feleségét, az Indul a bakterház,a Te rongyos élet, a Linda, a Montecarlo!, a Ketten Párizs ellen.

Nem csak színészként volt tehetséges: rendezett és írt is színműveket, négy könyvet írt, 2008-ban gyerekeknek szóló lemezt adott ki, hangoskönyveket rögzített. 1994 és 1998 között politikusként is tevékenykedett: a Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselője volt, jelentős szerepet vállalt a színészek korkedvezményes nyugdíjának és az 1990 előtt kitüntetett művészek életjáradékának kiharcolásában.

1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi címmel, 1987-ben kiváló művészi címmel tüntették ki. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2007-ben a Kossuth-díjat, 2009-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Polgár és lakóhelye, Gödöllő díszpolgára lett, utóbbi művészeti életében tevékeny részt vállalt. 2011-ben Hazám-díjban részesült, idén februárban a Magyar Filmakadémia életműdíját vehette át.

A halálhíréről beszámoló színház.hu szerint „fia és fogadott fia már ősszel is rendkívül aggódott a Kossuth-díjas művészér, aki hónapok óta próbálta feldolgozni egykori férje, Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó halálát. Szűcs Csaba akkor azt nyilatkozta, Pécsi Ildikó élete meccsét vívja”.Kapcsolódó