Meghalt Richard Donner


Az Ómen, a Superman és a Halálos fegyver rendezője 91 éves volt.

Richard Donner rendező-producer hétfőn, 91 éves korában hunyt el, a halál okát nem közölte felesége, Lauren Schuler Donner.

A bronxi születésű Donner a tévében kezdte a pályafutását olyan sorozatok epizódjainak rendezésével, mint a Perry Mason, az Alkonyzóna (Twilight Zone) vagy Az U.N.C.L.E. embere (The Man From UNCLE). Első filmrendezése a James Stewart által narrált X-15 című film mozi Charles Bronsonnal 1961-ben, ezt kisebb munkák követték első igazi nagy sikeréig, az 1976-os Ómenig, amiben egy kisgyerekről kiderül, hogy maga az Antikrisztus. Az 1978-as első „igazi” szuperhősfilm, a Superman végleg világhírt hoz a számára, innentől mondhatni képtelen hibázni (de ez igazából csak 2006-ban, az 1980-as Superman 2 újrakiadásakor derült ki): az 1985-ös Kincsvadászok (Goonies) után elkészíti minden idők legkultikusabb buddy cop movie-ját, a Halálos fegyvert (Lethal Weapon), ami három, teljesen vállalható folytatást szült még. Utolsó, igazán jó filmje valószínűleg az 1994-es Maverick – Halálos póker volt.

Egykori kollegái, színészei mind-mind szomorúsággal emlékeznek meg öblös kacajáról, jókedvéről. Íme, Mel Gibson nyilakozata: „Donner! Barátom, mentorom. Ó, mennyi mindent tanultam tőle. Saját nagyságát és tehetségét is hatalmas szerénységgel kezelte, magára »mindössze közlekedési rendőr«-ként hivakozott. Az egóját az ajtóban hagyta, és ezt másoktól is megkövetelte. Grandiózus szíve és lelke volt, amit bárkivel megosztott, akiket ismert. Ha egymásra pakolnánk minden jót, amit tett, felérne az égboltig. Szörnyen fog hiányozni minden huncutságával és bölcsességével együtt.”Kapcsolódó