Meghalt Szita Miklós producer


Tegnap hajnalban, súlyos betegség következtében elhunyt Szita Miklós Balázs Béla-díjas producer – közölte a család a Magyar Filmakadémia Facebook-oldalán.

Szita Miklós 1975-ben került a Magyar Filmgyártó Vállalathoz produkciós gyakornokként, ahol 1990-ig játék- és dokumentumfilmek gyártásvezetőjeként és producereként dolgozott (Nárcisz és Psyché, DögkeselyűMegáll az időTe rongyos élet). 

1990-ben önálló produkciós irodát alapított, négy évvel később pedig kollégáival együtt megalapította a Független Magyar Producerek Szövetségét, amelynek vezetőségi tagja is lett. A Magyar Filmművészek Szövetségének választmányi tagja volt, és ő volt az első magyar producer az Európai Filmakadémia tagjai között. 

Szomjas György rendszeres alkotótársa volt (Csókkal és körömmel, Szól a kakas már, Gengszterfilm), a Tarr Béla rendezte Werkmeister harmóniákat a cannes-i Rendezők hetében mutatta be, díjat nyert vele Brüsszelben és Berlinben, majd a film elnyerte a Magyar Filmszemle legjobb játékfilmjének járó díját. 

A 72 éves korában elhunyt Szita Miklós utolsó filmje egy dokumentumfilm, a Phuro Apszin volt (r. Bodnár V. Róbert).

2002-ben az év producerévé választották, 2004-ben Balázs Béla-díjat kapott. Kapcsolódó