Meghalt Thomas Elsaesser filmteoretikus


76 éves korában váratlanul elhunyt Thomas Elsaesser német filmteoretikus, filmtörténész. Az Amszterdami Egyetem professzor emerituszát, a Columbia Egyetem tanárát Pekingben érte a halál, ahol vendégtanárként tartózkodott, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Thomas Elsaesser 1943-ban született a Berlinhez tartozó Charlottenburgban. Angol és német irodalmat tanult a heidelbergi Ruprecht-Karl Egyetemen, majd az Egyesült Királyságban és Franciaországban folytatta a tanulmányait. 1976-ban a Kelet-Angliai Egyetem oktatójaként megalapította az Egyesült Királyság egyik első független filmtudományi intézetét. 1991-től került át az Amszterdami Egyetemre, ahol megalapította és 2000-ig vezette a Film- és Televíziótudományi Tanszéket.

A hollywoodi melodrámáról szóló 1972-es Tales of Sound and Fury című esszéjével vált nemzetközi szinten ismert filmteoretikussá, de számos alapkönyvet írt a német és a hollywoodi filmről, Malte Hagenerrel közösen jelentette meg a Film Theory: an introduction through the senses című könyvet 2010-ben.

2017-ben filmrendezőként is kipróbálta magát: nagyapjáról, az 1925 és 1932 között Frankfurt főépítészeként dolgozó Martin Elsaesserről és a családról szól a Die Sonneninsel, amely akkor készült, amikor az építész mesterművét, a modern architektúra figyelemreméltó épületét, a Großmarkthallét vitatott módon alakítottá át székhellyé az Európai Központi Bank. Thomas Elsaesser erről a filmről 2018 őszén Kolozsváron is beszélt a Sapientia EMTE Média Tanszékének film- és médiatudományi konferenciáján.Kapcsolódó