Megnyílt Budapesten David Lynch fotókiállítása


A budapesti Műcsarnokban péntektől látható David Lynch Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása, amelyen a legendás alkotó filmjeiből jól ismert univerzummá állnak össze a fotómontázzsal újraértelmezett portrék és reprodukciók.

Az amerikai független film legendás alkotója fiatalon festőnek készült, és azóta is fest, több könyvet írt, zenei projektekben vesz részt, néha designerként is alkot. mindezek mellett 1979 óta foglalkozik a fotográfiával is.

Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás – áll a Budapest FotóFesztivállal együttműködésben megszervezett kiállítás ajánlójában.

Bizonyos szabályok ugyanúgy érvényesek a filmben, a festészetben és a fotográfiában is. A folyamat lényege az akció és reakció, és az intuíció titokzatos képessége” – közölte az MTI-vel az alkotó.

David Lynch: Small Stories

A világban eddig mindössze három alkalommal bemutatott Small Stories című kiállítás kritikusai közül sokan rokonították az álomszerű világot megjelenítő anyagot a szürrealisták látásmódjával.

David Lynch elismerte: „Imádom a szürrealistákat. Különösen Magritte-ot. Néhány általam készített dologra is passzolhat a szürrealizmus fogalma”.

A rendező-fotográfus nem tartja fontosnak, hogy kiállításait elsősorban filmjeinek rajongói látogatják, vagy új közönséget tud velük megszólítani. „Azokat a fotográfiákat mutatom meg, amelyeket szeretek, és remélem, hogy a másik oldalon is lesznek olyanok, akik szeretik őket” – közölte David Lynch.

A Small Stories sorozat a 2014-es párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ba készült. A június 2-ig megtekinthető magyarországi bemutató kurátora Szarka Klára fotótörténész.

(MTI)Kapcsolódó