Michel Gondry a kolozsvári TIFF díszvendége, Agnès Vardától is vetítenek


Michel Gondry, az Egy makulátlan elme örök ragyogása Oscar-díjas forgatókönyvírója és rendezője lesz a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) egyik díszvendége Kolozsváron. A szemle szervezői azt is bejelentették, hogy hagyományos 3x3-as szekciójukban Agnès Vardára, a francia újhullám nemrég elhunyt „királynőjére” emlékeznek.

A francia film a francia-román kulturális évad keretében „meghódítja” Kolozsvárt a május 31. és június 9. között megszervezett fesztiválon. A TIFF vendége lesz Michel Gondry, akinek mind a 12 egész estés filmjét bemutatják. A francia rendező 2005-ben kapott Oscar-díjat az Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) forgatókönyvéért, emellett stilisztikai innovációiról, „kézműves” vizuális effektjeiről híres.

Gondry karrierje kezdetén Björknek, a The Rolling Stonesnak, a Massive Attacknek rendezett videoklipeket. Filmrendezőként 2001-ben Cannes-ban mutatkozott be a Libidó – Vissza az ösztönökhöz (Human Nature) című vígjátékával, amely a 2002-es TIFF versenyprogramjában is szerepelt. 2005-ben következett az Oscar-díjas Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), amelyben Jim Carrey és Kate Winslet alakítja a főszerepeket: a szerelmeseket, akik szakítanak, és úgy döntenek, hogy egymással kapcsolatos emlékeiket egy orvosi eljárással törlik az agyukból.

Szintén a valóságtól menekülés a 2006-os Az álom tudománya (La science des rêves) témája. A film zeneszerzője, Jean-Michel Bernard, akit Cannes-ban díjaztak ezért az alkotásért, szintén jelen lesz, sőt koncertet is ad a kolozsvári TIFF-en. Ő szerezte a Sundance fesztiválon bemutatott Tekerd vissza, haver! (Be Kind Rewind, 2008) című Gondry-film zenéjét is. A filmben egy videókölcsönző alkalmazottai véletlenül letörlik az összes filmet, majd saját maguk forgatják újra a filmtörténet klasszikusait. Vetítik a Tokyo! című filmet is, amelyet Gondry közösen rendezett Bong Joon-hóval és Leos Carax-szal szintén 2008-ban.

Be Kind Rewind

A szuperhősös Zöld Darázs (The Green Hornet, 2011) és a Boris Vian regény alapján készült Tajtékos napok (L’écume des jours, 2013) szintén szerepel a programban, ahogy a Dave Chappelle’s Block Party (2005) és a L’epine dans le coeur (2009) portréfilmek, a Buli a buszon (The We and The I, 2012) című kamaszokról szóló film, a Tökmag és Gázolaj – Vakáció négy keréken (Microbe et Gasoil, 2015) című kalandfilm és az Animált beszélgetés Noam Chomskyval (Is The Man Who Is Tall Happy?, 2013).

A Michel Gondry-retrospektív mellett a kolozsvári közönség kipróbálhatja az Amatőrfilmgyárat is a Lomb-tetőn található CREIC stúdiójában: a rendező ötlete alapján bárki filmes alkotóvá válhat, ehhez pedig 15 díszlet, megfelelő felszerelés és segítők állnak rendelkezésére. Az Amatőrfilmgyár ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

3 x 3 – In memoriam Agnès Varda

A francia újhullám márciusban elhunyt markáns alakjára három film vetítésével emlékszik a TIFF. Agnès Varda alkotásai közül nagyvásznon látható az 1961-es Cléo 5-től 7-ig (Cléo de 5 à 7), amelyben a főszereplő énekesnő valós időben vár egy orvosi vizsgálat eredményére, az 1985-ös, Arany Oroszlánnal kitüntetett Sem fedél, sem törvény (Sans toit ni loi), a közönyös világban elveszett lélek portréja, és a rendező 2017-es Arcélek, útszélek (Visages Villages) című dokumentumfilmje, amelyet 89 évesen, JR fotográfussal közösen forgatott.

(közlemény)Kapcsolódó