Miskolcon lesz A feleségem története magyarországi premierje


Enyedi Ildikó új filmje zárja a szeptember 10. és 18. között zajló 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált.

A július 14-i cannes-i világpremier és szinte közvetlenül a 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon történő észak-amerikai debütálás után, szeptember 18-án a magyarországi közönség is láthatja Enyedi Ildikó legújabb alkotást. A film díszbemutatójával zárul majd az idei Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a Kitekintő szekcióban – a CineFest hivatalos szelekciójában – szerepel majd a négy ország koprodukciójában készült, angol nyelven forgatott alkotás. Ez lesz az első alkalom, hogy a filmet magyar szinkronnal vetítik.

Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

„Azt hiszem, nagyon sokan félre értik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne. A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre, amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra” – idézi Enyedi Ildikót a produkció sajtóközleménye.

A film főbb szerepeit Léa Seydoux, Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmina Trinca, Sergio Rubini valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly alakítja. A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám. A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András). A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban, francia részvétellel, a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide. A film szeptember 23-ától lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.Kapcsolódó