Modern nomádéletről szóló film nyert Velencében


A Zsűri Nagydíját a Noevo orden (Új rend) című mexikói–francia produkció kapta, a zsűri különdíjasa az orosz Andrej Koncsalkovszkij lett, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt pedig Kiyosi Kurosawa vihette el.

Tegnap díjazott a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Cate Blanchett vezette, Matt Dillon, Veronika Franz, Joanna Hogg, Nicola Lagioia, Christian Petzold és Ludivine Sagnier alkotta zsűrije. 18 versenyfilm közül válogathattak.

A legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt a Chloé Zhao rendezte Nomadland vitte el. A film főszereplője egy hatvanas éveiben járó, nevadai nő, aki elveszítette az állását, majd a férjét is, és útra kerül, bár jobban szereti állapotát a „houseless”, mint a „homeless” jelzővel illetni.

Spy no tsuma (Wife of a Spy) – ez a címe a japán Kiyoshi Kurosawa romantikus történelmi drámájának: gyilkosság, árulás, menekülés, házastársak közötti feszültség filmje, amely a második világháború idején játszódik, főszereplője pedig egy Mandzsúriába utazó japán kereskedő. Rendezője elnyerte a velencei fesztivál legjobb rendezőjének járó díját.

A zsűri különdíjasa idén orosz. Andrej Koncsalkovszkij Dorogie tovarischi! (Dear Comarades!) című drámája megtörtént eseményeket dolgoz fel: 1962-ben a Szuvjetuniót megrázta a novocserkaszki munkások lázadása. A film forgatókönyvét is Koncsalkovszkij írta, de a a legjobb forgatókönyvíró díját nem ő, hanem az indiai The Disciple írója, Chaitanya Tamhane kapta.

A színészi díjakat Vanessa Kirby, a kanadai–magyar Mundruczó-film, a Pieces of a Woman főszereplője, Pierfrancesco Favino, a Padrenostro főszereplője, a legjobb pályakezdő színész Marcello Mastroianniról elnevezett díját pedig Rouhollah Zamani, az iráni Khorshid (Sun Children) színésze vitte el.

Az Orrizonti szekció fődíjasa is iráni film – Ahmad Bahrami Dashte khamoush (The Wasteland) című téglagyári története – lett, a kezdőfilmes oroszlánszobrocska és a vele járó 100 000 dollár pedig egy angol–portugál produkció, az Ana Rocha de Sousa rendezte Listennek járt.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál további díjainak listája elérhető a fesztivál honlapján.Kapcsolódó