Molvay Norbert lett a legjobb rendező a 3. Blue Danube Filmfesztiválon


Átadták a 3. Blue Danube Filmfesztivál díjait Budapesten. A vetítések november 21. és 24. között zajlottak a Lurdy Moziban.

A szervezők közleménye szerint a narratív rövidfilmek kategóriájában az amerikai Skin (r. Guy Nattiv) lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az alkotás a rasszizmus soha nem múló témájának drámai erejű megformálása, amely a gyerekek sorsában tovább élő erőszak veszélyeire is felhívja a figyelmet. A sokszor látott történetséma több váratlan fordulatot is tartalmaz; a színészi játék és az operatőri munka egyaránt magával ragadó.

A legjobb rendezés díját Molvay Norbert kapta a Jövő szerdán című filmjéért: a sokszor feldolgozott drámai szituációt dokumentarista közvetlenséggel feldolgozó film pontosan rajzolja meg egy nehéz döntés és a mögötte meghúzódó trauma lélekrajzát. A sallangmentes fogalmazásmód, a hosszúbeállításos technika szinte észrevétlen alkalmazása mindennapivá teszi az elfogadhatatlant és felfoghatatlant – és éppen ezzel szembesít annak nyomasztó súlyával.

A legjobb operatőr a görög Thanasis Neofotistos lett a Patision Avenue című alkotásáért, a legjobb színész pedig a francia Phénix Brossard a The Van (r. Erenik Beqiri) című filmben nyújtott alakításáért.

Az animációs kategóriában a holland Sjaak Rood At First Sight című filmje győzedelmeskedett, a zsűri Hana Yamazaki MOMÉ-s diplomafilmjének, a The Act of Breathingnek adott különdíjat.
A dokumentumfilmek közül szintén egy holland alkotást ítélt legjobbnak a zsűri: Martijn Blekendaal The Man Who Looked Beyond the Horizon című filmjét.

A Dél-Afrikai Köztársaságból származó Roger Horn kísérleti filmje, a Scenes from a Transient Home kapta az experimental kategória fődíját, és az amerikai Anna Spence SDtoHDuprezMaxV2_009.mp4 című filmje különdíjat kapott.

Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa a francia Gaelle Denis Rhapsody in Blueberry című alkotása lett.

A háromtagú szakmai zsűrit Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudományi Tanszékének docense, Máté Bori experimental filmalkotó és Forat Elmoro szinkron és zajszinkron rendező alkotta.

A diákzsűri – Makádi Maya, Somogyi Liza, Barna Sámuel, Emődy Botond, Major Bálint, Rebák Tamás – választásai között szintén volt magyar alkotás: Regős Ábel Bérlők című filmjét emelték ki a Super Short kategóriából. Emellett a szerb Stefan Djordjevic The Last Image of Father című filmjét, a francia Gilles Cuvelier Fool Time (JOB) című animációját, a francia Ismäel Joffroy Chandoutis Swatted című dokumentumfilmjét, az ausztriai Martin Reinhart és Virgil Widrich tx-reverse című kísérleti filmjét emelték ki a mezőnyből.Kapcsolódó