Monológ: influenszerszövegek színészi előadásban


A Monológ a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciója. A társulat tévésorozatokból és filmekből is jól ismert tagjai az interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el egy-egy színházi monológ formájában. A kilenc részes sorozat epizódjaiban a közösségi média ismert szereplőinek és névtelen megszólalóinak mondatai hangzanak el.

A sorozatban Borbély Alexandra, Dankó István, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Mészáros Béla és Vizi Dávid formálja át influenszerek, kommentelők vagy épp rapperek szövegeit, és mutatja be azok által napjaink valóságának egy szeletét. Az egyes epizódok a közösségi média uralta online világba nyújtanak betekintést, legyen szó hétköznapi köntösbe bújtatott reklámról, „gamernyelven” írt kommentekről, nőjogi szervezet tiltakozását kiváltó lakáshirdetésről vagy éppen egy személyes tragédia megosztásáról.

A Compact TV producerei a járvány alatt keresték meg a Katona József Színházat a Monológ kreatív koncepciójával. „Óriási mennyiségű eredeti szöveg és tartalom vesz minket körül, Facebook-posztok, kommentek, influenszervideók, sorolhatnám – idézi a vezető producer Fränk Barbarát a produkció közleménye. – Felmerült bennünk, hogy nagyon izgalmas lenne ezeket az eredeti környezetükből kiragadni, és csavarni rajtuk egyet. Megkerestük a színházat, akik nagyon nyitottak voltak. Közösen választottuk ki a szövegeket, onnantól kezdve pedig tulajdonképpen szabad kezet, óriási bizalmat, illetve rengeteg segítséget kaptunk tőlük.”

„Rengeteg tartalom ömlik ránk nap mint nap az internetről: influenszerposztok, kommentek, videók. Ezt az impulzuskavalkádot szerettük volna megragadni a sorozattal. Fontos volt, hogy ne paródiák készüljenek, hanem önmagukban is értelmezhető alkotások. Így lett például Kajdi Csaba videójából kocsmai monológ, vagy vers egy underground hip-hop szövegből” – tette hozzá a sorozat rendezője, Novák Kristóf.

A Monológ témáit Fränk Barbara és Novák Kristóf közösen gyűjtötte össze. „A tartalom nagyon vegyes, mindegyik szöveg egy külön sztori. Volt, amit aktívan kerestünk, míg mások minket találtak meg. Azt például tudtuk, hogy az aktualitásuk miatt mindenképpen szeretnénk sminkvideót vagy „sokan kértétek” típusú vlogposztot. A Cyla-sztorit Barbara dobta be, és én nagyon sokáig rettegtem tőle, mert az annyira valamilyen, hogy nehéz volt máshogy elképzelni, de végül az összes közül az egyik legkülönlegesebb lett. Én pedig szerettem volna megmutatni, hogy a rendkívül színes hazai underground hiphop színtéren vannak olyan szövegek, amelyek simán megállják a helyüket szavalva, anélkül, hogy önmaguk paródiájává válnának. A kedvenc részletemet pedig három évvel ezelőtt mentettem le egy anonim 12 lépéses Facebook-csoportból, ahova még akkor csatlakoztam, amikor felépülő függőkről forgattam dokumentumfilmet” – mondta el Novák. 

A készítők minden esetben engedélyt kértek az eredeti szerzőktől a szövegeik felhasználására. Ezután a színészekkel közösen gondolkodva arra törekedtek, hogy a lehető legjobban lecsupaszítsák a szövegeket, lehámozzák róluk a szerzők személyiségét, a megjelenési felületét, és csak – komikus vagy drámai – monológként, feldolgozandó alapanyagként tekintsenek rájuk.

A Monológ első három része ma délelőtt debütált a 24.hu-n. A további epizódok szombaton és vasárnap 10, illetve 18 órától lesznek láthatók, míg az utolsó két rész hétfőn és kedden délelőtt kerül ki a portálra. Minden videó a premiert követően elérhetővé válik a Katona Youtube-csatornáján.

Az epizódok megjelenési sorrendben:

  • Ónodi Eszter: #reklám
  • Dankó István: 5 perces smink
  • Keresztes Tamás: Gamer
  • Tasnádi Bence: Életérzés
  • Rujder Vivien: Lánykérés
  • Vizi Dávid: Budapest
  • Mészáros Béla: Edzés
  • Kovács Lehel: Taka’ haza
  • Borbély Alexandra: Meghalt az apám


Kapcsolódó