Műhelykonferencia: erdélyi fotó- és filmgyűjtemények a digitális korszakban


Május 6-ig nyitott a jelentkezés a Fotó- és filmgyűjtemények a digitális korszakban címmel május 17-én megszervezett kolozsvári műhelykonferenciára. A találkozón Stefanie Zingl, az Osztrák Filmmúzeum amatőr filmes gyűjteményének felelőse tart előadást angol nyelven Preserving Memories of Amateur Filmmakers: Oral Histories in the Archive címmel.

A szakmai találkozó az analóg fotográfia és a film archiválásának digitális forradalom okozta fordulatát, a kutató szerepkörének változását problematizálja. Párbeszédet kezdeményez a képgyűjtési, archiválási, digitalizálási folyamatok különböző erdélyi képviselői között, amely során a fotografikus kép és a filmkép megváltozott jelentősége kerülne a középpontba. A teljes leírás ide kattintva olvasható.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság Média és kommunikáció szakbizottsága és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszékének szervezésében, az Erdélyi Audiovizuális Archívum szakmai partnerségével zajló műhelykonferencia a következő témákban várnak 15-20 perces előadásokat magyar vagy román nyelven:

  • A fénykép és a film mint a megismerés eszköze és korlátja: mi az, amit egy képről megtudhatunk, és mi az, amit nem?
  • A fotó- és a filmdokumentumok felhasználásának lehetőségei az illusztráción túl (kutatói, művészeti, oktatási projektek).
  • Mit jelent képet, filmet gyűjteni, kutatni ma? Esetelemzések: éppen zajló kutatások, amelyek képgyűjteményeket dolgoznak fel.Milyen szerepe lehet a kutatói, értelmezői attitűdnek a participatív archívumok korában?
  • Milyen kiállítási, publikációs koncepcióval dolgozzák fel a fotó- és a filmgyűjteményeket az erdélyi archívumok?
  • A közzététel kérdései: szerzői és személyiségi jogok.

A műhelykonferenciára az erdélyi audiovizuális kultúrával foglalkozó egyetemi vagy múzeumi kutatókat, doktoranduszokat, gyűjtőket, művészeket vagy digitális archivistákat várnak. Jelentkezni űrlap kitöltésével lehet, május 6-ig, a részvétel ingyenes.

(közlemény)
Kapcsolódó