Művészeti kódfejtésre hívja az iskolásokat Ruben Brandt, a gyűjtő


A Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film akciófilmbe kódolt művészeti lexikonként is felfogható, a benne szereplő művészeti utalásokat fedi fel a most induló okosmozi.hu oldal. Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: a helyes választ beküldők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

Az okosmozi.hu oldal művészeti kódfejtésre hívja a gyerekeket és felnőtteket. A filmben a Milorad Krstić rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva – Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene, Cirkuszművészet – izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyeknek segítségével nemcsak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt. Az oldal bevezetéséhez Kamarás Iván főszereplésével, László Marcell rendezésében készült, rövid, vlog stílusú kedvcsináló rávilágít arra, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között, olvasható a film kommunikációjával megbízott cég közleményében.

„Nagy kihívás volt számomra úgy elkészíteni a több mint 300 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető másfél órás filmet, hogy az piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat” – idézi a közlemény Milorad Krstić rendezőt.

Az OkosMozi most a Rubent Brandt, a gyűjtő című film mélyrétegeit tárja fel, azonban bármilyen más film, színházi előadás, vagy irodalom is feldolgozható ebben a formában, hangsúlyozzák a kezdeményezők.

Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: aki június 5-éig legalább hat helyes választ ad, értékes ajándékokat nyerhet. Tárgynyereményre kizárólag a 12. életévüket betöltött, de 19. évesnél nem idősebb, általános vagy középiskolai tanulmányokat folytató természetes személy jogosult.

Az OkosMozi támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága. Szakmai támogatói a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Ludwig Múzeum. Az OkosMozi eseménysorozat partnerei az Uránia Nemzeti Filmszínház – ahol iskolások számára a film ingyenes vetítései zajlanak -, valamint a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet.

(közlemény)Kapcsolódó