Ne felejtsd el idén is felajánlani jövedelemadód egy részét!


Kedves erdélyi (romániai) olvasónk! Rendelkezhet(sz) jövedelemadód néhány százalékáról, mi pedig megkérünk szépen erre. Választhat(sz): a vicces leírást kéred, vagy a komolyat?

A komoly: Két százalék a Filmtettnek

Bizonyára tudja, hogy felajánlhatja adója egy részét különböző nonprofit szervezeteknek – lehet, hogy már meg is tette akár idén, akár korábban. Akár először, akár sokadik alkalommal ajándékozná nekünk ezt az összeget, mi nagyon megköszönnénk, hiszen a Filmtett továbbra is (immár húsz éve) javarészt állami támogatásokból, néha teljesen kiszámíthatatlan eredményességű pályázatokból működik.

Ebből a pénzből egyrészt továbbra is legfontosabb alaptevékenységünket folytatnánk: a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál megjelenését, napi frissítését hírekkel, film- és sorozatkritikákkal, filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokkal, rendezőportrékkal, filmes könyvek recenziójával, toplistákkal és sok mással. Másik két kiemelt fontosságú tevékenységünk a nyári alkotótáborunk (Filmtett Workshop) megszervezése, ahol erdélyi és magyarországi kezdők és középhaladók készíthetnek kisjátékfilmeket a szakma legelismertebb képviselőinek irányításával; illetve az őszi Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle, amely alatt immár huszadik éve tizenöt erdélyi városban mutatunk be friss magyar filmeket ingyen és amely lehetőséget biztosít fiatal erdélyi alkotók filmjeinek versengésére is a Filmgalopp által.

Ha ezek közül bármelyiket (vagy mindegyiket) hasznosnak találja, netán napi, vagy akár heti rendszerességgel olvas Filmtettet, hozzájárulhat adója töredékének felénk irányításával ahhoz, hogy továbbra is működhessünk egyetlen erdélyi filmes lapként. Ehhez két lehetősége van: az egyszerűbb az, hogy az ide kattintva található oldalon online tölti ki a nyilatkozatot, majd aláírva elküldi nekünk (filmtett@filmtett.ro), vagy pedig az ide kattintva található pdf-űrlapot kitölti, és aláírva, beszkennelve átküldi nekünk június 26-ig.

Köszönjük szépen, jó olvasgatást és filmnézést kívánunk!


A vicces: Adod az adód?

Igen, megint itt vagyunk, megint kuncsorgunk a pénzedért, de te is tudod, hogy jobb helyen lesz nálunk, mert máskülönben egyszerűen evaporálódik a kibogozhatatlan román állami bürokrácia valamelyik bugyrában (vagy még rosszabb: valamelyik helyi kiskirály újabb arany vécéülőkéjét vagy yachtkormányát vonja be egy-egy új karátnyi réteggel). Mi legalább tényleg arra fordítjuk, amire kérjük: a Filmtett fenntartására.

Hiszen te is szereted reggelente megnyitni (fészbukról, meló helyett mellett) egy kávécska szürcsölése közben a friss híreket, film- és sorozatkritikákat, filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokat, rendezőportrékat, filmes könyvek recenziót, toplistákat és sok mást. De lehet, hogy beültél már egy ingyenes vetítésre a tizenöt erdélyi város valamelyikében a Filmtettfeszt alatt és bóbiskoltál egy agyondíjazott magyar filmen vagy felröhögtél egy romantikus vígjátékon, amin nem szabadott volna, hiszen te is sznob vagy, aki nem néz romantikus vígjátékot, pláne magyart. Vagy elképedve nézted, hogy mire képesek ezek a mai fiatalok, akik a Filmtett-táborban tanultak filmkészítést a szakma nagyjaitól. Igen, ezeket mind csináljuk, nap mint nap, hónapról hónapra, és sokszor nem egyszerű ezt a sokmindent (s emellett könyvkiadás, filmforgalmazás) tető alá hozni a néha teljesen random állami támogatásokból, lehetetlen kritériumrendszerű pályázatokból.

Szóval ha az egyébként is levont adódat nekünk adnád az elpazarlás helyett, akkor két opciód van: az egyszerűbb az, hogy mindenféle cécót nélkülözve ide kattintasz és kitöltöd az adataiddal online, aláírod és továbbküldöd nekünk (filmtett@filmtett.ro), a másik meg az, hogy az ide kattintva található pdf-űrlapot le-, majd kitöltöd, majd aláírva és beszkennelve átküldöd nekünk (semmivel sem nehezebb, mint a deklarációk írogatása, amit két hónapig mindennap meg kellett csinálni a karantén alatt) június 26-ig. Postázhatod magad is, de minek állj sorba, pláne most?

Nagyon szépen köszönjük, jó olvasgatást és filmnézést kívánunk!Kapcsolódó