Négy díjjal nyert Bergendy Péter horrorja Spanyolországban


A Post Mortem négy díjat, köztük a fődíjat hozta el a hétvégén június 4. és 12. között megszervezett murciai műfaji filmfesztiválról.

A Post Mortem elnyerte a legjobb film, Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv, Nagy András a legjobb operatőr, a főszereplő Klem Viktor pedig a legjobb színész díját a fantasy- és horrorfilmeket megmérettető spanyol fesztiválon.

Bergendy Péter kísértetfilmje az első világháborút követő spanyolnátha-járvány idején, 1918 telén játszódik. Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

A Bergendy Péter és Hellebrandt Gábor történetéből készült alkotás tavaly októberben indult el a fesztiválokon, a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje Sitges-ben és a varsói fesztivál is meghívta fő versenyébe, Triesztben a RAI4 televízió a legjobb filmnek járó különdíját, valamint a Méliès-zsűri elismerő oklevelét is elnyerte. Legutóbb Portóban nyerte
el a legjobb rendezés és forgatókönyv díját.

A Post Mortemet hat kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjakra: Nagy Andrást a legjobb operatőri munkáért, Balázs Gábort a legjobb hangért, Király Istvánt a legjobb vágásért, Hujber Balázst a legjobb díszletért, Breckl Jánost a legjobb jelmezért és Hámori Dánielt a legjobb maszkért jelölte a Magyar Filmakadémia. Az ünnepélyes díjátadó június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, Balatonfüreden.

A Post Mortem magyarországi mozibemutatóját október 28-ra tervezik.

 Kapcsolódó