Négy filmet vetít ingyenesen a Távmozi a Trianon-évfordulón


2020. június 4-e a trianoni békeszerződés aláírásának 100 éves évfordulója. A Trianon100 eseménysorozathoz a Budapest Film Zrt. is csatlakozott: a korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a programhoz.

„A Távmoziban most látható filmek válogatásakor nem voltunk könnyű helyzetben, hisz Trianon traumájának feldolgozatlanságát az is jelzi, hogy igen kevés igazán értékes mozgókép készült a témáról – a magyar film még nem találta meg azt a konkrét történetet, amelyen keresztül hitelesen és érzelemgazdagon beszélhetne erről az érzékeny témáról – fogalmaz a Távmozi közleménye. – A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda, s milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés.

A Trianon100 programsorozattal Budapest ebben betöltött összekötő, elfogadó és támogató szerepét szeretnénk kihangsúlyozni, a jelenből kiindulva és a jövőbe tekintve, személyes történetekkel is összekötni a 100 éves eseményt és annak hatásait. Kiemelni az együttműködések számos formáját és a határon innen és túl élő magyarok kapcsolatának egyre javuló minőségét.”

Az évfordulós műsort négy film alkotja: Iglódi István Márai-adaptációja, A gyertyák csonkig égnek, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmes családregénye, valamint két dokumentumfilm. A Sipos József rendezte Nagyapám: Horthy Miklósban az egykori kormányzó unokája mesél premiervetítésen, a 66 szezon pedig egy kassai uszoda játékos, keserű humorú, történelmen átívelő története. Utóbbit közönségtalálkozó követi.

A június 4-én 13 órakor kezdődő vetítéssorozatra nullás jegyeket lehet váltani a Távmozi honlapján.Kapcsolódó