Négy magyar rövdifilm versenyez Ottawában


Az ötödiket pedig információs szekcióban vetítik. Észak-Amerika legnagyobb animációs fesztiválját szeptember 23. és október 4 között szervezik meg, idén online formátumban.

A nem narratív filmek versenyében indul a Balázs Béla-díjas Ulrich Gábor Dűnéje; az absztrakt thriller világpremierje az Oscar-kvalifikáló annecy-i fesztiválon volt.

Ugyanitt mutatták be az erdélyi származású Kádár Melinda A forrás és a torony című MOME-s diplomafilmjét is, egy sajátos szabályok szerint működő ökoszisztéma meséjét, amelyet most beválogattak az ottavai versenybe indul. Szintén a MOME berkeiben készült Darabos Éva Pá kis panelom! című munkája, amelyben egy nő megtudja, hogy eladják a lakást, amelyben élt, s ez emlékek egész sorát ébreszti fel benne. Daniel Gray magyar-francia-kanadai koprodukcióban készült, metaforikus rövidfilmje, a Hide egy bujócskázó testvérpár történetén keresztül jeleníti meg a modern világunkban tapasztalható elidegenedést. Mindhárom alkotás a narratív filmek között versenyez Ottawában, ahol versenyen kívül, a diák-világpanoráma szekcióban bemutatkozik Lerch Júlia Needs című számítógépes animációja is.

Az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivált 1975-ben alapították. Az eleinte kétévente megtartott animációs mustrát a nagy érdeklődésre és a világ gazdag és sokszínű animációs termésére való tekintettel 2005 óta évente rendezik meg. Legutóbb 2018–ban nyert magyar alkotás Ottawában, akkor Bucsi Réka Solar Walk című rövidfilmje bizonyult a legjobbnak.Kapcsolódó