Négy televíziós produkció gyártásának a támogatásáról döntött az NFI


Tévésorozat készül az Aranybulla történetéről a jövő tavaszi évfordulóra, tévéfilm-verziót kap egy Csík Zenekar-műsor, készül egy táncháztörténeti és egy oral history alapú dokumentumfilm, és gyártás-előkészítési támogatást kapott egy elfelejtett Fábri-forgatókönyv is.

A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió Ft-os gyártási támogatásával. A kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt. Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi.

Táncház – egy szép történet címmel Sebő Ferenc rendezésében készül dokumentumfilm a 70-es évek elején ellenálló mozgalomként indult és 30 évvel később nemzetközi modellként elismert közösségteremtő módszerről. A ma is virágzó magyar táncház módszert 2011-ben a az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökség listájára, mint védett hagyományőrző módszert. A filmintézet 27 millió forintos támogatásával készülő alkotás négy évtized történetét meséli el, a forgatás erdélyi és magyarországi helyszíneken lesz.

A Kossuth-díjas Csík Zenekar szokatlan felállásban pendíti meg a szív húrjait A fény felé című, méltán népszerű adventi műsorában a versek, a népzene és improvizációk ötvözetével. A különleges műsor filmfeldolgozása a Nemzeti Filmintézet 7 millió forintos támogatásával készül.

Az erdélyi magyarok, székelyek és csángók életét és múltját kutató dokumentumfilmes, Faragó Annamária új alkotása az egykori jászberényi ÁVH börtönből indul és a világtörténelem emberi kegyetlenségeit, történéseit mutatja be az azt megéltek és leszármazottaik elbeszélésein keresztül. Az Embernek farkasa című dokumentumfilm gyártását 45 millió Ft-tal támogatja a Nemzeti Filmintézet.

A fenti, gyártási támogatást kapott produkciók mellett 10 millió forintos gyártás-előkészítési támogatást ítéltek meg a Deák Krisztina (Jadviga párnája, A miskolci boniésklájd, Aglaja) rendezésében készülő Egymás mellett, akár a fókák, amelynek alapjául egy 60-as években íródott Fábri Zoltán-forgatókönyv szolgál.

(forrás: NFI)Kapcsolódó