Negyvenötezer néző volt az idei TIFF-en


Az augusztus 9.-én véget ért Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál közzétette idei, 19. kiadásának számadatait.

Már az is elképesztő, hogy a koronavírus-járvánnyal dacolva egyáltalán meg lehetett szervezni a fesztivált olyan körülmények között, hogy Romániában még mindig zárva tartanak a mozik – de idén még az időjárás is a TIFF-esek mellé állt, a megszokotthoz képest két hónappal később, kizárólag szabadtérre szervezett vetítések egyikét sem mosta el az eső.

A kevesebb vetítés, kevesebb meghívott és kevesebb film persze így is éreztette a hatását, az idei TIFF-en mintegy 45 000 néző volt – ami a tavalyi 130 000-hez képest visszaesés ugyan, de figyelembe kell venni azt, hogy a járványügyi óvintézkedéseknek megfelelően ötszáznál többen nem vehetnek részt semmiféle rendezvényen – maszk ide, maszk oda. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy ez a negyvenötezer néző idén mindössze 232 vetítés 157 filmje közül választhatott a tavalyi 400 körüli vetítéshez és 220 filmhez képest. A fesztivál biztonságossá tételét 250 önkéntes segítette.

A legnépszerűbb vetítések – Fellini Dolce vitája mellett – a Madre / Mother, a La belle époque / Boldog idők és a Corpus Christi voltak. A Kolozsvár főterére kirakott 500 szék minden este megtelt, 51 eseményt jegyeztek sold outként. Aki lemaradt az idei TIFF-ről, az néhány filmet megnézhet a fesztivál streaming-appjén, a TIFF Unlimiteden keresztül, vagy elzarándokol Szebenbe (augusztus 27-30 között), netán Váradra (szeptember 11-13 között).

Az idei TIFF filmjeiről írt szövegeink, interjúink, híreink ide kattintva találhatóak.

Főoldali kép © TIFF/Marius Mariș
Kapcsolódó